Bolånekalkyl

Räkna på bolån med en bolånekalkyl

Planerar du att köpa en bostad? Då kan ett bolån vara något för dig – med ett bolån kan du låna pengar till den bostad du vill köpa, så att du lättare kan finansiera köpet. I den här artikeln kan du räkan ut ditt bolån med en bolånekalkyl.

När du ska ansöka om bolån är det viktigt att jämföra alternativen, för att se vilket som passar dig bäst.

Trots att ett bolån är väldigt vanligt att ansöka om innebär det dock inte ta det är något som alla kan få. Utan först måste du ansöka om det hos en bank, följt av att du blir godkänd och får ett lånelöfte.

Där kommer det även tillkomma ränta och en avgift som kan variera utifrån två olika aspekter. Beroende på priset på den bostad du ska köpa och hur mycket du lägger i kontantinsats kommer räntan och avgiften variera. 

Att räkna ut ränta på lån är en del av låneprocessen. Eftersom att räntan är olika hos olika banker kan frågan “vad kostar lånet?” innebära olika svar. Däremot kan det vara svårt att hålla koll på allt detta. Därför ska jag nu gå igenom allt som har med bolån att göra, där jag även tipsar om min bolånekalkyl samt hur du beräknar boendekostnad. 

Beräkna bolån

För det första bör du vara beredd på att ett eventuellt bolån kommer att kosta, det vill säga i form av räntor och avgifter baserat på den summa du kommer att låna. När du ska ta ett bolån får du inte låna mer än 85% av bostadens kostnad. De 15% som är kvar måste du lägga i kontantinsats – de pengar du ska lägga in för det får du inte låna av samma bank. 

Tänk på detta innan du gör en bostadslån kalkyl

Det kan med andra ord vara mycket att tänka på och hålla reda på när det kommer till bolån. För att göra det lite enklare för dig har jag satt ihop några punkter som framförallt är viktiga, och det både innan du ger dig in i bolånebubblan och innan du räknar ut ett möjligt bolån. 

  1. Hur mycket du får låna beror på din återbetalningsförmåga

Beroende på din återbetalningsförmåga ser ut kommer summan du får låna vara större eller mindre. Det är banken som avgör hur det ser ut i ditt fall, detta genom att de gör en så kallad “kvar-att-leva-på-kalkyl (KALP)”. I denna kalkyl beräknas lånets kostnader, bostadens kostnader och rimliga hushållskostnader. 

  1. Lagkraven

Enligt lag finns det vissa krav för amortering av bolån. Olika banker kan ha olika krav som då ställer högre krav på dig än det som lagen säger. Kolla upp detta med din bank för att säkerställa vad kravet för just ditt bolån är. 

  1. Vad visar denna bolånekalkyl?

Den bolånekalkylen du ser nedan räknar ut vad din årliga kostnad, totala kostnad samt räntekostnad blir för det bolån du kommer att få. För att få reda på månadskostnaden delar du den årliga kostnaden med 12. 

Bolån kalylator 

En bolånekalkyl är ett väldigt smidigt sätt att ta reda på hur mycket det kommer kosta för dig under ett år att ta ett bolån. Dock kan det vara svårt att göra det med sin egen miniräknare då det är diverse faktorer som är avgörande. Som tur är kan du istället använda vår förprogrammerade bolånekalkyl nedan, som enkelt räknar ut kostnaden åt dig:

Bostadslån kalkyl – exempel

För att göra det ännu tydligare ska jag nu ge dig ett exempel på hur det skulle kunna se ut när man använder sig av bolånekalkylen. Så här ser Stinas situation ut:

Stina vill ta ett bolån på 1 000 000 kr. Hennes bank kan erbjuda henne en ränta på 5%. Hon vill betala tillbaka lånet under 10 år. Räntekostnaden blir då 23 058.6 kr och den totala kostnaden för bolånet blir då 1 023 058.6 kr. Den årliga kostanden blir 1 023 05.86 delat på tio eftersom Stina vill betala tillbaka på tio år. Alltså blir den årliga kostnaden 102 305.86 kr, och den månatliga kostnaden ca 8525 kr.  

FAQ

Vad är amortering?

Amortering är en slags avbetalning på delar av eller en hel skuld, som då är som en slags avbetalning till dig själv som låntagare. Beroende på hur avbetalningsplanen ser ut kommer amorteringen att variera. 

Vad är ränta?

Ränta är den kostnad du får betala för att låna pengar hos en långivare, det vill säga direkt till långivaren. Om du till exempel ska låna 10 000 kr och räntan är 3% behöver du betala tillbaka totalt 10 000 + 300 (10 000 x 0.03) = 10 300 kr. 

Hur mycket av en bostadskostnad kan jag låna?

Du kan låna upp till 85% av en bostadskostnad. Kontantinsatsen måste vara på minst 15%, vilka du måste finansiera på något annat sätt än att ta ett bolån. 

Erbjuder alla banker bolån?

Nästan alla banker erbjuder bolån. För att räkna ut den slutgiltiga lånekostnaden kan du göra det med en bolånekalkyl tillsammans med eller hos din bank, eller på egen hand på nätet. 

Är det någon skillnad mellan ränta och effektiv ränta?

Ja, skillnaden är att effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, det vill säga inkluderat alla avgifter. Den “vanliga” räntan är den kostnad som långivaren (oftast en bank) tar ut för att du ska få låna pengar av dem.