Kontantinsats Lägenhet – Allt du behöver veta!

Kontantinsats lägenhet, kontantinsats bostadsrätt, kontantinsats vid husköp. Det pratas mycket om kontantinsats när man ska köpa en ny bostad – oavsett om det gäller köp av en lägenhet eller ett hus är begreppet kontantinsats något som definitivt kommer att vara väldigt aktuellt. Däremot är det lätt hänt att kontantinsats förväxlas med handpenning, vilket inte alls är samma sak. Nedan går vi igenom det som kan vara nödvändigt att veta om kontantinsats lägenhet och allt som hör där till. 

Skillnad mellan kontantinsats och handpenning

Så vad är skillnaden mellan kontantinsats och handpenning? Handpenning är en slags delbetalning som du som bostadsköpare ska betala i förskott till den som säljer bostaden. Detta brukar dock inte ske förens några dagar efter att kontraktet för bostadsköpet har skrivits på. Handpenningen är oftast på 10 % av det totala köpbeloppet. 

Till skillnad från handpenning, som handlar om betalningen till de som säljer bostaden, så är kontantinsats en betalning som innebär att du ska bevisa att du har möjlighet att finansiera bostadsköpet. Detta framförallt då du ska ta lån från banken i samband med affären. 

Kontantinsatsen ligger på minst 15 % av bostadens pris, vilka du då inte får låna av banken. Utan kontantinsatsen måste du kunna betala på egen hand utan lån osv. Läs mer här hur du kan göra för att låna till kontantinsatsen.

Hur mycket kontantinsats vid husköp?

Vid ett husköp kommer kontantinsatsen att variera beroende på diverse olika faktorer. Att ge ett direkt svar om hur mycket kontantinsatsen brukar ligga på vid köp av hus är alltså svårt. För att ge dig en bild av hur det kan se ut har vi satt ihop ett exempel på hur kontantinsats vid husköp kan se ut nedan:

Tänk dig att du ska köpa ett hus för 10 000 000 kr. Då måste du ha minst 1 500 000 kr (15 % av 10 miljoner) i egna sparade pengar, eller från ett annat lån, för att ha möjligheten att göra detta husköp. Om det är möjligt kan du få låna de 85 % som är kvar att betala av banken som ett bolån. 

Räkna ut kontantinsats

Du kan enkelt räkna ut kontantinsatsen genom att ta bostadens totala belopp och multiplicera det med 0,15. Då får du fram 15 % av totalbeloppet, vilket alltså motsvarar kontantinsatsen. Det finns olika varianter av bolånekalkyl där du kan få hjälp med att räkna ut kontantinsats. Dessa kan även erbjuda hjälp när det kommer till att räkna ut hur lång tid det skulle ta att spara ihop till kontantinsatsen baserat på din inkomst, månadsspar, lån osv. 

Kontantinsats bolån – vad gäller?

Som sagt så finns det en lag som säger att ett bolån max får motsvara 85 % av den totala köpesumman i samband med ett bostadsköp. Däremot finns det ingen lag som säger hur du ska, får eller kan finansiera de 15 % som är kvar av beloppet, det vill säga kontantinsatsen.

Det sägs många gånger att denna insats måste komma från ditt eget sparade kapital. Men samtidigt finns det ingen som talar om vad “sparat kapital” innebär. Det finns med andra ord olika sätt att gå tillväga på för att samla ihop pengar till en kontantinsats, det även då du inte har tusentals eller miljontals kronor att tillgå på kontot. 

Låna av någon som står dig nära

Många som ska köpa en bostad väljer att låna pengar av någon i familjen, av en släkting eller av någon annan som står en nära. Ska du göra detta är det smart att skriva ett skuldebrev så att lånet är juridiskt korrekt samtidigt som långivaren får en viss trygghet. I skuldebrevet ska all information om hur mycket du har lånat, hur lånet ska betalas tillbaka osv stå skrivet klart och tydligt.

Kontantsinsatslån

I vissa fall kan banken låna ut pengar till din kontantinsats, det genom ett kontantinsatslån. Observera att detta inte är samma typ av lån som ett bolån, utan detta är ett eget lån. För att du ska ha möjligheten att få ett sådant lån, vilka många gånger kan vara rätt svårt, måste banken se över din ekonomiska situation och inkomst för att se om du är en godkänd låntagare.  Läs mer om att låna till kontantinsats här.

Hitta en medlåntagare

Ett annat sätt att få pengar till kontantinsatsen är att en familjemedlem, släkting eller vän blir medlåntagare på lånet. Detta kan även kallas för att en person “går i borgen” för dig. Viktigt att veta om här är att medlåntagaren även den blir betalningsansvarig i och med lånet ni ska ansöka om. Kan du inte betala tillbaka lånet är det alltså hen som är ansvarig för att betala tillbaka det. 

Kontantinsats bostadsrätt 

Precis som att du vid köp av ett hus måste gå in med en kontantinsats på 15% (med eget kapital) måste du vid köp av en bostadsrätt göra samma sak. En fördel i denna fråga är dock att vi sen 2010 har ett bolånetak. Detta var något som Finansinspektionen valde att införa då de ville minska skuldsättningen hos befolkningen i samband med att bostadspriserna i Sverige ökade.

Insats lägenhet

Kontantinsats och insats lägenhet är i princip samma sak. Kontantinsatsen är som sagt den summa du själv måste ha möjlighet att betala vid köp av en bostad (som du alltså inte får låna för), medan insatsen för en lägenhet är den summa du själv väljer att gå in med (som du inte vill låna för) vid köpet. 

Vill du inte låna för 85% av bostadspriset, och därmed betala räntor och avgifter för dessa 85%, kan du alltså välja att lägga en insats till din lägenhet. Det vill säga om du har möjligheten att göra det. Trots att det idag är väldigt dyrt att köpa bostad är det många som åtminstone försöker gå in med en insats som är något större än 15%. 

Om du  inte har möjligheten att göra det, eller inte ens finansiera de 15% som krävs för kontantinsatsen, finns det en del sätt du kan gå tillväga på för att ändå ha möjlighet att köpa en bostad. Lagen säger att det inte är någon som kan låna 100 % av köpbeloppet, men det är inte riktigt helt sant. 

Kontantinsats för hyresbostad?

Om du hyr en lägenhet eller en annan bostad behöver du inte betala en kontantinsats. Detta i och med att en kontantinsats är en summa pengar du måste betala som säkerhet för att banken ska låna ut pengar till dig vid ett bostadsköp, något du inte genomgår om du hyr bostad. Det du dock kan behöva göra om du hyr en bostad är att betala en eller ett par hyror i förväg om du och din hyresvärd kommit överens om det. 

Vanliga frågor om kontantinsats

Kan kontantinsatsen vara mer än 15 %?

Ja, om du har möjlighet att betala mer än 15 % som kontantinsats kan du gör det. Desto högre kontantinsats du lägger in desto lägre blir räntekostnaderna. 

När ska jag betala kontantinsatsen?

Du måste betala kontantinsatsen senast dagen du får tillträde till den bostad du köpt. Då måste tillräckligt mycket pengar finnas på ditt konto. 

Måste jag ta kontantinsatslån och banklån hos samma bank?

Nej, det måste du inte. Du bör dock kontrollera att den bank du ska ta bolån hos godkänner att du har tagit ett kontantinsatslån, oavsett om det gäller en annan bank eller inte. 

Varför kan jag inte låna 100 % av bostadens totalbelopp?

Du kan inte låna 100 % av köpesumman i och med att bankerna och finansinspektionen vill ha någon slags säkerhet som tyder på att du har möjlighet att betala tillbaka lånet. Kontantinsatsen är alltså som en slags säkerhet för den bank du lånar pengar av i samband med ditt bostadsköp. 

Hur får jag ihop pengar till en kontantinsats?

Antingen kan du låna av någon som står dig nära, eller så kan du ta ett kontantinsatslån eller hitta en medlåntagare. Vårt tips är dock att du försöker betala så mycket du kan från dina egna pengar innan du vänder dig till något av de andra alternativen för att finansiera kontantinsatsen vid ett bostadsköp.