Handpenning – Allt du behöver veta om handpenning!

Att många förväxlar kontantinsats och handpenning är redan känt. Därför vill jag nu – en gång för alla – reda ut skillnaden mellan kontantinsats och handpenning. När jag ändå är igång ska jag också ge dig svar på andra frågor du kanske har om handpenning. Det kan vara hur du ska låna till handpenning, vad som gäller kring handpenning för lägenhet, och så vidare. 

Handpenning kommer ofta på tal i sammanhang när du ska köpa en bostad. Handpenning hus, handpenning lägenhet, handpenning bostadsköp – egentligen är de alla samma sak bara att själva beloppet, det vill säga själva handpenningen, kan variera. 

Handpenning bostadsköp

När man pratar om handpenning så pratar man ofta om en situation då man ska göra ett bostadsköp. Handpenning är nämligen en viss summa som ska betalas så fort som möjligt efter att köparen och säljaren har skrivit på kontraktet för bostaden. Summan för handpenning är minst 10 % av det totala köpbeloppet. 

Om du ska köpa en lägenhet måste du alltså betala minst 10% av det slutgiltiga köpbeloppet, och detta inom några dagar efter att köpekontraktet är färdigt. De resterande 90 % av köpbeloppet betalas av dig som köpare när du får tillträde till bostaden. Det betyder alltså att denna summa ska vara betald den dagen då du tar emot nycklarna till din nya lägenhet (eller annan bostad) av säljaren. 

Räkna kontantinsats och handpenning

Skillnaden mellan kontantinsats och handpenning är alltså ganska stor. Delvis på grund av att handpenningen består av minst 10 % av totalbeloppet medan kontantinsatsen består av minst 15 % av totalbeloppet. 

Kontantinsats är dessutom någonting du behöver ha på ditt konto (det vill säga eget sparat kapital) för att banken ska ge dig ett bolån, det vill säga långt innan det att bostadsköpet går i hamn, medan handpenning är en summa du ska betala efter att kontraktet är signerat. 

För att förtydliga vad handpenning är ska jag nu ge dig ett exempel: 

Om du ska köpa ett hus för 10 000 000 kr måste du betala in 1 000 000 kr (10 % av 10 000 000) på mäklarens klientmedelskonto. Summan ska betalas ungefär 5-10 dagar efter att köpekontraktet har signerats av både säljare och köpare. 

När alla villkor i kontraktet är uppfyllda betalas sen dessa 1 000 000 kr till säljarens bankkonto – vanligtvis inom 2-4 veckor. Eftersom att mäklaren också ska få sin provision brukar hen dra av den summan från handpenningen, som i detta fall är på 1 000 000 kr. Resterande 90% av köpesumman för bostaden ska betalas när du får tillgång till bostaden. 

Handpenningslån

För att räkna ut handpenningen på ett enkelt sätt kan du använda dig av en bolånekalkyl. Det finns många gratisversioner av bolånekalkyl som du lätt kan googla fram och använda. Om du har räknat ut en möjlig handpenning med hjälp av en bolånekalkyl och upptäcker att du inte har tillräckligt med pengar för att betala denna finns det ett sätt att ordna det på ändå. 

Om du som köpare inte har tillräckligt med pengar för att betala handpenningen efter att kontraktet är påskrivet och klart kan banken nämligen låna ut pengar till dig. Handpenning bolån finns det dock inget som heter, utan det heter handpenningslån och kan ansökas om hos den bank du önskar. Precis som med alla andra lån finns det dock villkor och krav för att du ska bli godkänd låntagare. 

Låna till handpenning

När du lånar pengar till ett handpenningslån gör du det utan säkerhet. I nio av tio fall tar en köpare ut ett bolån av en bank för att finansiera bostadsaffären. Vanligt är också att man även kan få hjälp med ett handpenningslån för att finansiera handpenningen mer specifikt, och det alltså hos samma bank som för bolånet. Läs mer om att låna till handpenning här!

Detta är även det något som skiljer handpenning och kontantinsats väldigt mycket åt. Det kan vara möjligt att låna pengar till en kontantinsats, men det inte via samma bank som du har ett bolån hos. Men detta är som sagt möjligt att göra då du vill låna för handpenning. Värt att veta om är att det många gånger också är väldigt mycket svårare att få lån till kontantinsats. 

Villkor för ett handpenningslån

Villkoren är inte alltid de samma när det kommer till att ta ett handpenningslån. Utan dessa varierar beroende på hur mycket du ska låna och av vilken bank du lånar. Många banker har dock dessa villkor för att du som låneansökare ska bli godkänd som låntagare:

  • Lånet måste lösas ut senast på tillträdesdagen 
  • Lånet betalas ut av banken vid redovisning av ett signerat köpekontrakt 
  • Lånet är amorteringsfritt
  • Lånet har en löptid på 6 månader

Vanliga frågor om handpenning!

Är all handpenning bidande?

Beroende på vad som står i kontraktet kan en handpenning vara antingen bindande eller inte bindande. Om handpenningen inte är bindande betalas beloppet tillbaka till köparen om villkoren i kontraktet inte uppfylls. 

Vad gör jag om jag inte har tillräckligt med pengar till handpenningen?

Det bästa alternativet är att ta ett handpenningslån av en bank, eller att låna av någon annan om du har svårt att bli beviljad hos banken. 

Kan jag ta ett handpenningslån och ett bolån från samma bank?

Ja det kan du. När du ska ta ett bolån kan du även fråga banken om de kan hjälpa dig med ett handpenningslån, samt ställa frågor om hur mycket banken tar i ränta och hur uppläggningskostnaden för lånet ser ut. Detta är inte möjligt vid lån av kontantinsats. 

Tillkommer ränta eller andra avgifter på ett handpenningslån?

Beroende på vilken bank du lånat av är räntan och uppläggningsavgiften olika. Detta kan du  dock beräkna genom att använda dig av olika kalkyler online, ta hjälp av låneförmedlare eller jämföra lån på nätet på egen hand.  

Kan jag betala handpenningen med en del av min kontantinsats?