10 steg för dig som ska köpa nyproducerad bostadsrätt

Att köpa en nyproduktion kan vara riskfyllt, och vem vet om bostadspriserna håller i sig då det idag byggs bostäder i en väldig fart?

I den här artikeln ger vi dig 10 handfasta tips gällande vad du ska tänka på när du köper en lägenhet eller ett hus som nyproduktion.

4 skillnader mellan ett vanligt bostadsköp och köp av nyproduktion

  1. När du köper en nybyggnation är det alltid fasta priser som gäller. Du behöver således inte pruta.
  2. När du köper en nybyggnation får du välja material och inredning.
  3. När du köper en nybyggnation behöver du i regel vänta längre på inflytt jämfört med om du köper en begagnad bostad.
  4. När du köper en nybyggnation är allt i fastigheten fabriksnytt.

Ska man köpa nyproduktion just nu eller vänta?

Du ska inte köpa en nybyggnation för att tjäna pengar, utan för att du ska bo där. Det är en onödig risk att köpa en bostad och förvänta sig att bostadspriserna ökar. Idag är det ovanligt att bostadspriserna ökar eller minskar i snabb takt, så ett bostadsköp ger inte någon snabb avkastning.

Det är även en bra idé att aldrig låna mer pengar än vad din ekonomi tillåter. Om exempelvis en bostadsbubbla inträffar är det fördelaktigt att ha råd att bo kvar, i stället för att banken tvingas sälja din bostad till underpris för att du inte kan betala tillbaka på lånet.

Steg för steg-guide för att köpa nyproduktion

1. Du skaffar ett lånelöfte

I Sverige får du bara ta ett bostadslån för att finansiera 85 % av din nyproduktion. Ett lånelöfte (och i förlängningen bostadslån) på 3 miljoner måste alltså kompletteras med en egen insats på minst 450 000 kr.

Du kan i vissa fall ta ett privatlån för att täcka kontantinsatsen. Den typen av lån kallas i folkmun för kontantinsatslån.

2. Du skickar en intresseanmälan

Det byggbolag som ansvarar för din byggnation tar i regel emot intresseanmälningar innan säljstart. Att vara tidigt ute är en bra idé, och värt att lägga till är att du inte måste köpa nyproduktionen bara för att du skickat en intresseanmälan.

3. Du kontaktas för en förvisning

I samband med att nybyggnationen säljs kontaktas du antingen av en mäklare eller av byggbolaget. Om det exempelvis rör sig om en stor lägenhets-nybyggnation är det vanligt att få ta del av skisser och ritningar, ibland även 3D-modelleringar som beskriver hur din bostad kommer att se ut.

Läs mer: Så kan du låna till din kontantinsats

4. Du betalar en bokningsavgift

I detta steg får du ett faktiskt erbjudande om att köpa bostaden. Det är vanligt att en bokningsavgift tas ut som oftast ligger på mellan 10 och 30 000 kr. Du får inte tillbaka bokningsavgiften om du ångrar dig, men om du köper bostaden dras bokningsavgiften från köpesumman.

5. Du betalar en förhandsavgift

När du köpt en nybyggnation är det ofta mellan 1 och 2 år kvar tills inflytt. Innan dess kräver i regel bostadsrättsföreningen att du betalar en förhandsavgift som vanligtvis ligger på mellan 100 000 och 150 000 kr. Även denna avgift dras av i samband med att du betalar köpeskillingen, och du får inte tillbaka förhandsavgiften vid ånger.

6. Du konfigurerar din bostad

Nu är det dags för dig att välja interiör såsom golv, tapeter, kakel och kök. Om du väljer att lägga till tillval som inte inkluderas i grundpriset måste du betala kostnaderna för det några månader innan tillträde. Värt att lägga till är att de sällan är en bra idé att köpa tillval, då dessa ofta är omotiverat dyra.

7. Du får besöka din bostad

Det är vanligt att du får besöka din bostad omkring några månader innan tillträde. Vid det tillfället ska du passa på att mäta skrymslen och vrår för att därmed försäkra dig om att dina möbler får plats.

8. Du ska delta på besiktningen

Cirka några veckor innan tillträdet besiktar en oberoende besiktningsman din bostad. Du ska vara med vid det tillfället för att kontrollera så att inga eventuella fel missas. Värt att notera är att två år efter tillträdet sker en ny besiktning, den så kallade 2-årsbesiktningen.

9. Du skriver på ett upplåtelseavtal

Upplåtelseavtalet är det sista dokumentet du skriver på. I det avtalet finns det information om bland annat när du ska föra över slutbetalningen, samt hur inbetalningen ska ske. Spara kvittot från upplåtelseavtalet, för det behöver du får att kvittera ut dina nycklar.

10. Du flyttar in i bostaden

Efter att du kvitterat ut nycklarna kan du flytta in i din nybyggnation.

Svar på vanligt ställda frågor

Kan jag sälja min nybyggnation innan tillträde?

Nej, du innan du kan sälja din nybyggnation måste upplåtelseavtalet vara underskrivet, och det är vid den tidpunkten du får tillgång till din nybyggnation.

Hur betalar jag för min nyproduktion?

Du betalar i regel genom att först betala en bokningsavgift på cirka 10 000 kr, sedan en förhandsavgift på cirka 100 000 kr och slutligen en upplåtelseavgift på det återstående beloppet. Du betalar alltså i 3 steg, och avgifterna för boknings- och förhandsavgiften dras på det slutpris du betalar i samband med att du skriver under upplåtelseavtalet.

Leave a Comment