Ska du sälja en fastighet eller en bostad och önskar få hjälp med allt från prissättning till annonsering och försäljning i sig? Då kan det vara smart att anlita en fastighetsmäklare! Något du dock måste tänka på när du anlitar en fastighetsmäklare inför denna process är att en mäklare tar som en slags mäklaravgift, antingen baserat på försäljningspriset eller i form av ett fast pris, och det i form av ett arvode (mäklararvode) eller en provision.
Ska du köpa en ny bostad? Då är det viktigt att jämföra bolån, för att hitta det som passar sig bäst.
Arvode mäklare
Värt att veta om är att olika mäklare tar olika arvode och olika provision. Exakt vilket arvode en mäklare vill ha kan jag tyvärr inte svara på såhär på rakt arm. Däremot kan vi dela med oss av några generella riktlinjer som är rimliga (och bra) att gå efter. Du ska även få annan information som är bra att veta om mäklararvode.
Vad kostar det att anlita en mäklare? Eftersom mäklararvodet, och andra möjliga tillkommande avgifter är olika från mäklare till mäklare är det svårt att ge något exakt svar på detta så här direkt. Något som däremot kan hjälpa dig att få en uppfattning om det hela är vetskapen om att det finns två olika former av mäklare arvode – provision och arvode.
Provision
Provision är en rörlig kostnad som säljaren tar ut – beroende på vad din fastighet säljs för blir provisionen för mäklaren olika. Om din fastighet säljs för exempelvis 5 000 000 kr och mäklaren ska ha 10 % i provision ska mäklaren ha 500 000 kr i provision, osv. Även denna summa kan skilja från en mäklare till en annan.
Arvode
Till skillnad från provision innebär arvode ett fast pris eller en fast avgift som mäklaren ska ha vid försäljning av en bostad. Då spelar det alltså ingen roll om din fastighet säljs för 100 000 kr eller 10 000 000 kr. Arvodet är bestämt och satt redan sen innan, så oavsett vad fastigheten säljs för får mäklaren den summa ni kommit överens om sen innan.
Mäklararvode bostadsrätt
Hur mycket en mäklare tar i arvode kan variera beroende på vilket stad och område det gäller. Om du ska sälja en bostadsrätt mitt i centrala Stockholm kontra om du ska sälja en bostad i den lilla staden Orsa kommer mäklararvodet variera rätt mycket.
Fastighetspriserna och bostadsmarknaden ser ju nämligen rätt olika ut i olika städer. Därför tar även mäklaren ut olika belopp i antingen arvode eller provision baserat på var man befinner sig. Men det är även skillnad på arvodet för olika slags bostadsrätter.
Mäklararvode 2021
När man ska sälja en friköpt bostad eller en bostadsrätt kan det vara rätt många saker att gå igenom och göra på samma gång, och det speciellt under ett år som 2021. Då är det smidigt att du kan räkna ut mäklararvode på mindre än en minut med hjälp av några verktyg. Få tid att göra annat än att sitta och räkna på frågan “vad om kostar en mäklare” genom att använda formulan här nedan:
Snittprovision av mäklararvode 2021
Just nu ligger snittprovisionen för en villa på 2,8% för mäklarna. I kronor är snittet på runt 71 700 kr, och medianvärdet ligger på 65 000 kr. För en bostadsrätt är snittprocenten på 2.6%, medan det i kronor rör sig om ca 55 400 kr. Medianvärdet i provision för en bostadsrätt är 48 500 kr.
Arvode mäklare bostadsrätt
Provisionerna för radhus, fritidshus och friköpta villor är ofta högre än andra bostadsrätter, det uppemot hela 30-50% högre. Det beror på att det krävs mer från mäklaren att sälja en sådan bostad. Dessutom krävs det mer från mäklaren när det kommer till att sälja en friköpt bostad än en bostadsrätt. Hela processen att sälja en friköpt bostad är nämligen både större och längre eftersom olika deklarationer och besiktningar måste fixas, bland annat.
Detta ingår i ett mäklararvode
Vad som ingår i ett mäklararvode beror på vilka villkor mäklaren har. Men det finns några punkter som nästan alltid ingår i det du betalar för, och de är följande:
- Värdering
- Information om bostaden
- Rekommendationer (inför fotografering, visning eller försäljning)
- Fotografering
- Marknadsföring av bostaden
- Visningar
- Budgivningar och förhandlingar
- Kontroller av eventuella köpare
- Hantering av handlingar och dokument i försäljningen
- Hjälp när kontraktet ska skrivas
- Köparens handpenning sätts in på ett klientkonto och betalas sen till säljaren
- Kontakt med bank
- Ser till så att säljaren får sina pengar och köparen sina nycklar
- Förvaring av kontrakt i upp till 10 år
- Hjälper till med hur du ska deklarera försäljningen
Detta ingår vanligtvis inte
- Annonser på Hemnet
- Besiktning
- Styling av lägenhet inför fotografering eller visning
- Flyttstäd
- Flyttfirma
Detta får säljaren själv stå för i de allra flesta fall. Är du bra på att förhandla kan du dock förhandla dig till att vissa av dessa punkter ingår i arvodet trots att de vanligen inte gör det.
Köpa lägenhet Stockholm
Visste du att du också kan anlita en mäklare om du ska köpa en lägenhet? Då kan mäklaren hjälpa dig med att hitta en lägenhet som passar dig, där de även kan hjälpa dig med allt som rör handpenning, kontantinsats lägenhet och mycket mer. Allt detta kan vara svårt att hålla koll på själv. Därför är det bra att anlita och ta hjälp av en mäklare oavsett om du är säljare eller köpare, speciellt om du känner dig osäker på ämnet.
I Stockholm är bostadsmarknaden som svårast och det är därför inte så konstigt att de flesta mäklarna finns tillgängliga att anlita i Stockholm. Självklart finns det mäklare även i andra städer i Sverige. Att ha en mäklare vid sin sida när man ska köpa en bostad i Stockholm är ett hett tips.
FAQ
Vad händer med mäklararvodet om min bostad inte säljs?
I vanliga fall tar mäklaren inte ut något arvode eller någon provision om bostaden inte blir såld. Dock beror detta till stor del på vad som står i uppdragsavtalet – så ha koll på vad som gäller genom att se över vad som sägs där innan du skriver på eller går vidare med mäklaren i fråga.
Bör mäklaren veta bostadens fastighetsbeteckning?
Det blir betydligt enklare för en mäklare att kontrollera fastigheten om hen vet vad din fastighetsbeteckning är. Detta är den beteckning som gäller för just din fastighet, vilket är något som Lantmäteriet har bestämt.
Kan jag pruta på ett mäklararvode?
Ja, det kan du faktiskt. Det viktigaste är att jämföra offerter och erbjudanden från olika mäklare, att vara tuff och självsäker i en förhandling samt att räkna på vilket provisionsupplägg som fungerar bäst för dig.
Måste jag anlita en mäklare?
Nej, det måste du såklart inte. Värt att veta om är dock att det är betydligt enklare med både betalningar, kontrakt, pappersarbete och mycket annat gällande försäljning av en bostad med en mäklare vid sin sida. Forskning visar också på att bostaden ofta säljs till ett högre pris om en mäklare har anlitats.
Är den billigaste mäklaren bäst?
För att din försäljning ska gå så bra som möjligt är det viktigt att du anlitar den mäklare som du tror kommer göra det bästa jobbet. Därför är inte den billigaste alltid bäst – utan det handlar om allt från känsla och personkemi till lyhördhet, öga för detaljer, intresse och engagemang, kunskap, och mycket annat.