Så väljer du rätt mäklare till lägenhetsförsäljningen

Planerar du att sälja din lägenhet? Bostadsförsäljning kräver att man följer flera steg, men med hjälp från en mäklare blir det betydligt enklare. För dig som säljer din bostad gäller det dock att välja rätt mäklare och få ett bra mäklararvode.

Vad är mäklararvode?

När en mäklare hjälper till med en bostadsförsäljning tar mäklaren en viss avgift som ersättning för sitt arbete. Detta kallas för mäklararvode och du som säljer vill förstås att det ska vara så förmånligt som möjligt. Arvodet varierar beroende på vilken mäklare du anlitar och på bostadspriset. Det finns också olika typer av arvoden, följande tre är vanligast:

Procentuellt arvode baserat på slutpriset. Mäklaren tar ut en viss procentsats av det pris som din bostad säljs för. Summan blir alltså olika beroende på slutpriset, men procentsatsen bestämmer man i förväg så att du vet ungefär hur mycket det handlar om.

Fast arvode i pengar. Istället för en procentsats kan man helt enkelt bestämma ett fast pris i kronor som blir mäklararvode. Därmed vet du redan innan vad provisionen blir.

Grundarvode som är rörligt eller fast och med ett större arvode om slutpriset överstiger en viss summa. Detta är en tredje arvodesmodell som är relativt vanlig. Man bestämmer ett visst grundarvode, som sedan byggs på ifall slutpriset når över en viss gräns.

Jämför mäklare inför bostadsförsäljningen

När du har koll på vad mäklararvodet innebär är det enklare att jämföra mäklare i ditt område. Att sälja bostaden är en stor affär så det gäller att få rätt hjälp, till ett mäklararvode som du är nöjd med.

Så vilka egenskaper har en bra mäklare? Först och främst bör mäklaren ha bra kännedom om området där du bor. Det inkluderar både bostadspriser och de fördelar som finns i att bo i området, kanske är det en gata med ovanligt lugn trafik eller finns det ett attraktivt grönområde i närheten.

Bra kommunikation viktigt

Det är en fördel om mäklaren även har ett bra kontaktnät av potentiella köpare redan på förhand. Särskilt om du inte är intresserad av offentliga visningar utan föredrar privata visningar. Olika mäklarbyråer har olika strategier för marknadsföring, något som kan vara värt att kolla på. Du kan även titta på ifall mäklaren har sålt många liknande objekt tidigare.

Sist men inte minst är det viktigt att det finns en bra kommunikation med mäklaren. Föredrar du kontakt via sms, telefon eller mejl, eller en kombination av dessa, så framför det till mäklaren så att ni har bästa möjliga kontakt. Du binder dig inte till någon mäklare förrän du har skrivit på ett kontrakt, så ifall du känner att ni inte klickar kan du vända dig till någon annan.

Måste jag anlita en mäklare?

Det går att sälja bostad utan mäklare, men processen kräver betydligt mer arbete från din sida. Eftersom mäklaren är expert på just att sälja bostäder kommer slutpriset troligtvis att bli högre när du anlitar mäklare, vilket ofta täcker kostnaden för mäklararvodet.

Fördelarna med att anlita mäklarna är helt enkelt fler än nackdelarna för de allra flesta bostadsägare. Du får hjälp med fotografering, annonsering, visningar, juridisk rådgivning och den viktiga kontraktsskrivningen när lägenheten är såld.