Voltbox: Bluff – eller bra sätt att spara energi?

Har du hört talas om Voltbox och undrar om den är värd att investera i? Söker man på nätet är det svårt att reda ut ifall boxen faktiskt kan dra ner på elkostnaderna, eller om det bara är en ren och skär bluff. Här reder vi ut vad Voltbox är och om den vita lådan verkligen håller vad den lovar.

Att dra ner på elkostnaderna är ett effektivt sätt att minska sina utgifter. Det kanske viktigaste är dock att se över räntan på sitt bolån. Nedan kan du jämföra bolån utifrån dess ränta.

Ökat intresse för att spara energi hemma

Att Voltbox hamnat i rampljuset är knappast en slump. Under 2022 drabbades många av de skenande kostnaderna för el, som nådde rekordnivåer under vintermånaderna då värme och elektricitet är extra viktigt uppe i Norden. Dessa dyra elräkningar, tillsammans med en större miljömedvetenhet hos vissa, har gjort att allt fler svenska hushåll intresserar sig för att spara energi hemma.

Utöver de traditionella råden för att spara energi – se längre fram i texten – så marknadsförs produkter som hjälper till att dra ner på förbrukningen. En av dessa produkter är alltså Voltbox. En liten apparat som man pluggar in i ett vägguttag.   

Hur fungerar Voltbox?

Så nu till den intressanta frågan: Hur fungerar Voltbox? Kanske bör man dock omformulera frågan till: Fungerar Voltbox? För flera experter har riktat kritik mot produkten, plockat isär den och visat på att den inte innehåller något som skulle kunna ge den utlovade effekten. Men enligt tillverkaren själv ska man sätta in apparaten i ett vägguttag, precis som vilken apparat med stickkontakt som helst. Tekniken sägs vara inspirerad av Nikola Tesla och påstås kunna minska elräkningen med 90 procent och därmed sänka den totala driftskostnaden i hemmet.

Voltbox menar att deras ”patenterade teknik ger en jämn, stabil elektrisk ström som leder till ökad effektivitet, en minskning av smutsig el och mindre bortslösad kraft”. Tillverkarens påstående att det ska reducera skadlig, smutsig el saknar vetenskaplig beläggning. Det är oklart vad som menas skulle vara faran med denna ”skadliga” el.

Påstående om ”riktiga människor” skapar frågetecken

Voltbox har samlat en rad omdömen på sin hemsida och dess undersidor. I en rubrik skriver tillverkaren ”Riktiga människor, riktiga resultat” vilket skapar en del frågetecken om företagets äkthet, snarare än att skapa tillit. ”Om du är skeptisk, tycker jag synd om dig” – så börjar en av recensionerna på hemsidan.

Voltbox till lägenhet, frakt och retur

Det ska räcka med en Voltbox om man bor i lägenhet under 100 kvadratmeter. Ifall man har ett hus på 100 till 140 kvadratmeter rekommenderas två enheter, och över 140 kvadratmeter rekommenderas tre. En produkt kostar 599 kr med 60 dagars garanti för pengarna tillbaka och hemsidan erbjuder gratis frakt i Sverige.

Företaget har dock sin adress i New York och i villkoren går det att läsa att det finns fem adresser som samlar in returer: USA, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Litauen och att man blir erbjuden en av dessa för retur ”i enlighet med avståndet”. Kunden betalar själv frakt.

Är Voltbox scam eller legit?

Granskar man informationen på hemsidan finns det mycket att ifrågasätta, inte minst huruvida recensionerna är äkta eller inte och vilken forskning som ligger bakom Voltbox. Voltbox påstår att produkten:

  • Stabiliserar strömmen genom att kombinera elstabiliseringsteknik med korrigering av effektfaktor, vilket ska öka effektiviteten.
  • Minskar ”smutsig elektricitet” som färdas längs elledningar och även eliminerar hushållets exponering för artificiell elektromagnetisk strålning från trådlösa enheter.
  • Minskar ”elspikar” som kan skada apparater genom avancerade kondensatorer.

En enkel Google-sökning visar att det finns gott om experter som totalt avråder från att köpa Voltbox. Det finns helt enkelt inga bevis på att produkten skulle fungera för att minska elanvändningen i hemmet. Allt, förutom Voltbox-organisationen själva, pekar på att det rör sig om en bluff och du bör undvika att beställa en apparat.

Sätt att spara energi hemma – som fungerar

Om du vill spara pengar i vardagen och minska elräkningen är det förmodligen bäst att släppa idén om Voltbox. Använd i stället beprövade sätt för att dra ner på energiåtgången i hemmet. Här listar vi några enkla tips som kan minska elkostnaderna i din lägenhet – helt gratis:

  1. Stäng av TV, dator och andra apparater när de inte används.
  2. Släck lampor när du inte är i rummet.
  3. Ha inte kylskåpet eller frysen inställd på för kall temperatur i onödan.
  4. Sänk innetemperaturen någon grad ifall du betalar för uppvärmningen.
  5. Tänk på att golvvärme och handdukstork inte alltid ingår i uppvärmningen ifall du bor i bostadsrätt eller hyreslägenhet, och kan göra elräkningen dyr.
  6. Diska med full diskmaskin och tvätta med full tvättmaskin.