Så fungerar det med kapitaltillskott i bostadsrätt

Om du äger en bostadsrätt kan du och resten av medlemmarna göra ett kapitaltillskott. Men vad är det egentligen, och vad innebär ett kapitaltillskott för dig och föreningen?

Vad är ett kapitaltillskott?

Om du bor i en bostadsrättsförening har du kanske hört talas om termen kapitaltillskott. Men vad betyder det begreppet egentligen – och vad innebär ett det för dig som bostadsrättsägare samt för föreningen?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln. 

Vad är ett kapitaltillskott i en BRF?

Ett kapitaltillskott i en BRF medför att medlemmarna betalar in pengar till föreningen för att amortera på föreningens lån. Det är vanligt att tillskottet används när föreningen inte har råd att utföra nödvändiga projekt, som till exempel en takrenovering.

Det finns två typer av kapitaltillskott

1. Direkta tillskott av kapital i BRF

Ett direkt kapitaltillskott till en BRF medför att du ger pengar till bostadsrättsföreningen, det är bundet till dig som medlem, och inte till din lägenhet. Du bokför således kapitaltillskottet som bundet eget kapital i din deklaration.

2. Indirekta kapitaltillskott i BRF

När du ger din bostadsrättsförening ett indirekt tillskott av kapital fördelas summan du betalar mellan alla medlemmar. Tillskottet tillhör föreningen, och när du säljer din lägenhet skickas uppgifter gällande dina inbetalade kapitaltillskott till Skatteverket, som vidarebefordrar uppgifterna till dig.  

Två sätt att betala sina kapitaltillskott

1. Betala kapitaltillskottet via avgiften

Det förekommer att bostadsrättsägare väljer att betala in en extra avgift utöver den vanliga månadsavgiften, för att sänka bostadsrättsföreningens totala låneskuld till banken. När föreningens lån minskar gör medför det att ränteutgifterna minskar för föreningen, vilket kan leda till lägre hyresavgifter i det långa loppet.

2. Betala kapitaltillskottet via en klumpsumma

Du betala in ditt kapitaltillskott till din förening genom att betala en klumpsumma som i regel bestäms på årsmötet. När klumpsumman är inbetald blir räntekostnaderna lägre för föreningen, med lägre månadsavgifter samt ett högre värde på bostadsrätten som troliga följder.

Så drar du av kapitaltillskottet på din deklaration

Kapitaltillskott för bostadsrätter är avdragsgillt. Föreningen håller koll på hur mycket tillskott av kapital du bidragit med under de år du bott i din lägenhet. När du säljer lägenheten får du hem en kontrolluppgift från bostadsrättsföreningen, som du ska granska och godkänna. Den summa som uppges i kontrolluppgiften får du dra av i din deklaration, vilket medför att vinstskatten blir lägre vid försäljningen.

Tips: Just nu är det ingen uppskovsränta vid bostadsförsäljningar, om du köper en ersättningsbostad. Läs mer i artikeln för att lära dig hur du kan låna pengar räntefritt av staten!

Svar på vanliga frågor

Hur mycket kapitaltillskott ska jag föra in i bostadsrätten?

Det är föreningen och dess medlemmar som bestämmer vad den exakta summan för kapitaltillskottet ska uppgå till. I undantagsfall kan det röra sig om en stor summa, om föreningens sitter i en särskilt dålig ekonomisk sits. Värt att notera är även att du måste ifrågasätta om kapitaltillskottet verkligen behövs, samt vad tillskottet öronmärks till på bostadsrättsföreningens årsmöte.

Leave a Comment