Så löser du stopp i toaletten – 5 tips  

De flesta av oss har varit där förut. Du spolar toaletten och hör det avslöjande ljudet av att vattnet börjar samlas i stolen istället för att sugas ner i avloppet. Det är lätt att bli stressad när ett stopp i toaletten uppstår, och dessutom är det ganska äckligt, men det finns enkla metoder som du kan ta till för att bli av med problemet.

I den här artikeln får du användbara tips på hur du löser stopp i toaletten hemma! Vi förklarar även hur du förebygger problemet och vad som är de vanligaste orsakerna till det. Vad får man egentligen spola ner och inte spola ner i toaletten?

När du äger din bostad behöver du vanligtvis fixa stoppet själv, och kan inte ringa in en hyresvärd för hjälp. Planerar du att köpa din egen bostad? Jämför bolån i tabellen nedan.

Vad orsakar stopp i toaletten?

Brukar du spola ner våtservetter, tandtråd och andra saker du förbrukat i toaletten? Tyvärr är det en ovana som många har och som kan få jobbiga konsekvenser. Inte bara för dig själv i lägenheten, utan även för ledningar, pumpar och reningsverk. Dessutom riskerar miljön och vilda djur att ta skada.

Tumregeln är att bara spola ner toapapper (ja, tillsammans med dina uträttade behov, såklart) i toalettstolen. Här följer en lista på saker som många tror är okej att slänga i toan, men som alltid ska kastas på annat, lämpligt ställe.

Oavsett om du är hemma, på jobbet eller på någon offentlig toalett bör du alltid visa hänsyn genom att undvika slänga föremål som inte hör hemma i avloppssystemet!

Detta fulspolar svenskarna oftast:

1. Våtservetter

Media har ofta rapporterat om problemet med att folk spolar ner våtservetter. Detta har fått jobbiga följder hos reningsverken, där anställda måste ta itu med problemet som andra orsakat. Men du riskerar också att själv få stopp i toaletten hemma om du spolar ner våtservetter.

Det handlar ofta om så kallade baby wipes, baby våtservetter, som förvisso påminner om toalettpapper i utformningen men som alltid ska slängas i soporna – inte i toaletten! Medan toapapper löser upp sig i vatten så håller sig våtservetterna hela och trasslar lätt ihop sig, så att de tar upp ännu mer plats och till slut orsakar stopp. Dessa trasselobjekt är inte helt enkla att bli av med utan måste “sågas” isär av professionella i branschen.

2. Bomullspinnar och bomullsrondeller i toaletten

Alla använda bomullspinnar och bomullsrondeller hör hemma i soporna. Ledningarna är inte tillverkade för att hantera bomull, som dessutom sväller när det kommer i kontakt med vatten. Släng detta i papperskorgen!

3. Tuggummi

En del spottar ut tuggummit i toastolen för att det känns bekvämt. Men låt bli det och släng istället tuggummi i soporna när du tuggat klart.

4. Mensskydd och preventivmedel

Mensskydd har hög uppsugningsförmåga vilket innebär att de sväller i vatten. Alla förbrukade tamponger, trosskydd och bindor ska slängas i soporna, aldrig i toan. Samma princip gäller för kondomer.

5. Tomma förpackningar

Reningsverken vittnar om att även förpackningar förekommer när folk gör “fulspolningar” av lathet eller okunskap. Har du öppnat en ny förpackning tandkräm eller gjort slut på en förpackning värktabletter, då ska den slängas bland pappersförpackningar i återvinningen.

6. Snus och cigarettfimpar

Tobak innehåller skadliga ämnen som inte ska hamna i naturen och inte i avloppet! Snus och fimpar ska aldrig spolas ner i toaletten utan slängas som avfall.

7. Hår

Har du för vana att rensa hårborsten och spola ner håret i toan? Det är ingen bra idé, då håret kan bli en källa till stopp i ledningar. Släng det i vanliga soporna.

8. Hushållspapper

Hushållspapper kanske verkar som att det skulle vara OK att spola ner, men det har inte samma egenskaper som toapapper och bör därför aldrig spolas ner!

Tips – förebygg stopp i toaletten

Så, hur gör man för att förebygga stopp i toaletten? Här följer ett par enkla tips.

Undvik allt som inte är toapapper

Ha för vana att bara spola ner det som passerat kroppen samt toapapper i toaletten. Allt som nämns här tidigare ska du alltså slänga i soporna.

Ställ in en papperskorg i badrummet

För både dina gäster och din egen skull är en soptunna eller papperskorg i badrummet en bra idé. På så sätt blir man inte frestad av bekvämligheten att slänga saker i toalettstolen, eftersom soptunnan är precis bredvid. Ett populärt val är pedalhink eller sophink till badrummet. Det är både hygieniskt och smidigt, då man trampar på en liten pedal för att öppna locket.

Spola ner toapapper i flera omgångar

En vanlig orsak till stopp är att man helt försöker spola för mycket på en gång. Om du använder stora mängder toapapper och försöker spola ner allt på ökar risken för stopp markant. Dela upp det i mindre partier och släng till exempel hälften av toapappret, spola, låt vattnet rinna ner på nytt, släng i resten och spola en andra gång. Då får toaletten och ledningarna en bättre chans att orka med allt.

Sammanfattat: Spola bara ner toapapper och det som passerat kroppen – inget annat! 

Bli av med stopp i toaletten hemma – 5 enkla tips

Har du drabbats av ett stopp i toaletten? Både som hyresgäst i en lägenhet och som ägare till en bostadsrätt är du skyldig att hålla rent och rensa de synliga delarna av avloppen i bostaden. Det finns några olika sätt för att lösa ett akut stopp i toan som du själv enkelt kan testa:

Häll en hink med vatten

Vissa toalettstolar är lite dåliga på att spola kraftigt. Då kan det hjälpa att spola “manuellt” genom att fylla en hink med vatten och hälla i vattnet bestämt från lite höjd med sikte på hålet i toastolen. Det här ger mer kraft i spolningen och i bästa fall löser det problemet!

Köp en vaskrensare / sugpropp

En vaskrensare är en bra investering för varje lägenhet. Placera helt enkelt en vaskrensare (även kallad sugpropp) över hålet i botten av skålen på toaletten, tryck till och tryck på spolknappen samtidigt som du rör vaskrensaren upp och ner. Var försiktig när du drar upp vaskrensaren och lägg inte hela din vikt på handtaget.

Hälla diskmedel i toaletten

Diskmedel är ett klassiskt husmorstips mot stopp i toaletten. Häll i 1–2 dl diskmedel i toan. Därefter häller du i 4–5 liter varmt vatten (inte kokande då detta kan göra att porslinet i toastolen spricker!) och väntar en kvart. Spola, och förhoppningsvis har det gjort tricket!

Stopp i toaletten bakpulver

Ett annat husmorsknep är att hälla ner 1–2 dl bakpulver eller bikarbonat i toan, tillsammans med 1 dl vinäger eller ättika. Sedan häller du på cirka 2 liter varmt vatten. Låt verka över natten.

Anlita en rörmokare

Naturligtvis kan toaletter ibland bli igensatta på grund av problem längre ner i ledningen. Om inget av dessa alternativ fungerar, ring efter hjälp! Antingen genom att själv kontakta en rörmokare eller genom att kontakta hyresvärden som kan hjälpa dig vidare. Rörmokare har specialutrustning som de kan använda för att få bort även envisa stopp.

Dessutom kan de kontrollera om det finns några underliggande problem som kan orsaka dina avloppsproblem. Ifall du återkommande får stopp i toaletten utan att spola ner något olämpligt, kan det behövas åtgärder.

Slutsats

Att förebygga stopp i toaletten är det bästa sättet att spara dig både tid och orosmoment. Men ibland händer det trots allt, och då är det bra att vara förberedd genom att känna till tipsen som du kunnat läsa om i den här artikeln.

Ingen tycker om att hantera stopp i toastolen – men som tur är finns det åtgärder som du kan vidta både för att förebygga dem och bli av med dem om de ändå uppstår. Undvik att spola ner för mycket på en gång och släng endast toalettpapper i toan – släng allt annat i soporna i stället! Det gäller även saker som kan likna toapapper, som till exempel hushållspapper och våtservetter.