Så blir du av med stopp i handfatet

Har du råkat ut för ett stopp i handfatet? Detta är ett mycket vanligt problem som drabbar de allra flesta vid något tillfälle, men som trots det kan vara mycket irriterande. Vad är det egentligen som orsakar stoppet? Och hur gör du för att bli av med det? Det går vi igenom i den här artikeln.

När du får stopp i handfatet hindras vattnet från att rinna igenom som det ska. Beroende på hur stort stoppet är kan det antingen hända att vattnet ligger kvar i handfatet extra länge, eller till och med att vattnet inte rinner av över huvud taget. Men stoppet hindrar inte bara vattnet från att flöda fritt, utan kan också medföra en frän lukt som lätt tar över stora delar av lägenheten.

Varför blir det stopp i handfatet?

Ett stopp i handfatet kan ha många orsaker. I många fall handlar det om att avfall och skräp sköljts ner i avloppet och fastnat. Ofta är orsakerna olika beroende på om du har stopp i diskhon i köket eller i handfatet i badrummet.

  • Stopp i diskho – Om du har stopp i diskhon i köket kan det exempelvis handla om att matrester sköljts ner i avloppet. Stoppet kan därtill bero på fett från stekpanna eller matolja som spolats ner. Efter ett tag kan fettet stelna och blida ett stopp.
  • Stopp i badrum – Om du har stopp i badrummets handfat är det vanligare att det är hår, smink eller damm som torkats av från handfatet som ligger bakom problemet. Det kan även handla om tvål och tandkräm som fastnar och stoppar avrinningen.

Ett av de första tecknen på stopp i såväl diskho som handfat i badrum är att det börjar bubbla och klucka i avloppet. Efter en tid kan du märka att avrinningen blivit allt sämre. Om skräpet ligger i handfatet under en längre tid utan att avlägsnas kan det uppstå en blockering, vilket gör att inget vatten alls kan ta sig igenom röret.

Ju längre tiden går, desto större blir ofta problemet, och det kan bli svårare att lösa stoppet. Det är därför viktigt att du tar tag i problemet så snart som möjligt, för att vattnet ska kunna flöda fritt igen.

Hur löser man upp ett stopp?

För att veta hur du ska lösa ett stopp i handfatet gäller det först och främst att förstå vad som orsakat problemet. Den optimala lösningen skiljer sig nämligen åt beroende på hur kraftigt stoppet är. Nedan går vi igenom några av de mest effektiva metoderna.

Använd vaskrensare

Det är alltid klokt att ha en vaskrensare hemma, det vill säga en pinne med en sugpropp på toppen av skaftet. Detta är nämligen ett av de bästa och mest effektiva verktygen för att lösa ett stopp i avloppet.

Börja med att trycka gummit mot avloppet för att bilda ett tryck. Därefter drar du vaskrensaren snabbt uppåt. Ofta behöver du återupprepa processen flertalet gånger. När du ser att det kommer upp smutsig sörja ur avloppet kan du testa att spola vatten i handfatet. Om det rinner av som det ska har du lyckats!

Blanda ättika och bikarbonat

Du kan även prova att använda dig av ättika och bikarbonat för att bli kvitt ett stopp i handfatet. Blanda ihop dessa och häll ner i röret. Applicera sedan kokande vatten, vilket framkallar en kemisk effekt och får de två ämnena att börja lösa stoppet. Vänta en stund, tills det slutar låta och bubbla från avloppet, och spola vatten i handfatet för att se om det rinner av bättre nu.

Ättika och bikarbonat är något många har hemma, och därför ett enkelt knep att använda. Om så inte är fallet kan du i stället använda vinäger och bakpulver. Vi rekommenderar dig att handla dessa produkter till ditt skafferi, så kan du snabbt lösa ett stopp nästa gång det uppstår.

Rengör vattenlåset

Om hår, fett eller annan smuts ligger bakom stoppet kan det i många fall vara klokt att rengöra vattenlåset. Detta gör du genom att placera en hink under vattenlåset och skruva loss det. Memorera hur vattenlåset ser ut, då det är viktigt att du sedan skruvar ihop det på rätt sätt.

När du skruvat loss låsets nedre del kommer det rinna vatten ner i hinken. Därefter lossar du de två muttrarna ovanför, och så kan du ta lös själva vattenlåset. Rengör sedan låset, förslagsvis med vatten och en tandborste.

Att rengöra vattenlåset är något många drar sig för att göra, men det kan vara direkt nödvändigt. Kom ihåg att det ofta bara tar några minuter, och att du därefter kan använda ditt handfat som vanligt igen.

Diskmedel eller salt vid lättare stopp

Är stoppet av lättare karaktär är det inte alltid något av de ovanstående knepen är nödvändiga. I dessa fall kan det i stället räcka med att hälla diskmedel eller salt i avloppet. Båda metoderna ska följas upp med att hälla i kokande vatten, annars löses inte stoppet upp.

Ta professionell hjälp

Har du provat samtliga metoder ovan, men inget fungerar? I vissa fall, då stoppet är riktigt kraftigt, kan det faktiskt vara omöjligt att lösa upp en blockering på egen hand. Om du inte kan avlägsna stoppet själv är det bäst att ringa en professionell VVS-tjänst. De kan snabbt diagnostisera problemet och har tillgång till specialverktyg och utrustning som kan hjälpa dem att lösa stoppet snabbt och effektivt.

Kan man lösa stopp i handfatet med kemikalier?

Många tipsar om att lösa stopp i avlopp med kemiska rengöringsmedel – geler, skum och liknande – som går under samlingsnamnet propplösare. Detta är dock något vi vill avråda från.

Inte bara är dessa kemikaliska medel skadliga för människor om man kommer i kontakt med dem, de är också skadliga för dina rör. Om rören tar för mycket skada kan det till slut bli ett permanent stopp.

Vi vill i stället rekommendera dig att vidta någon, eller flera, av de åtgärder vi beskrivit ovan, som ofta ger goda resultat. På så sätt klarar du dig undan onödiga skador på såväl dig själv som dina rör.

Underhåll handfatet med jämna mellanrum

Ett stopp i handfatets avlopp kan som sagt vara mycket irriterande, och att bli av med det kan vara både tids- och energikrävande. Det är alltid bra att vara proaktiv, att agera redan innan stoppet uppstår.

Först och främst bör du undvika att spola ner matrester och annat avfall i avloppet. Att spola ner tvål och hårstrån kan dock vara svårt undvika. Därför är det en fördel att med jämna mellanrum hälla kokande vatten i avloppet. Det heta vattnet löser upp fett och mjukar upp eventuellt hår som fastnat. Du kan därtill göra det till en vana att rengöra vaskrensaren då och då, för att förhindra att ett större stopp hinner bildas.