Driftskostnad för lägenhet och hus: Vad ligger den på?

Det är vanligt att personer som bor exempelvis ett hus eller i en lägenhet pratar om sina driftskostnader. Men vad är en driftskostnad egentligen, och vad ligger en normal driftskostnad på? Dessa frågor och fler besvarar vi i den här artikeln. 

Utöver driftskostnaden är bolånekostnaden en central utgift för den som äger sin bostad. Jämför bolåneräntor nedan, och undersök om du kan sänka din månadskostnad genom att flytta ditt lån.

Vad är driftskostnad?

Driftskostnaden är summan av alla de kringkostnader du har för att kunna bo i din bostad. Elräkningen, hemförsäkringen, vatten- och avloppsavgiften och sophämtningsavgiften är fyra vanliga driftskostnader. Notera att skatter och amortering inte räknas in som driftskostnader.

8 vanliga driftskostnader för hus

  1. Hemförsäkringen 
  2. Uppvärmning och el
  3. Sophämtning
  4. Vatten och avlopp
  5. Sotning
  6. Vägföreningsavgifter (om du deläger en privat väg)
  7. Kostnad för villalarm
  8. Underhåll av värmepump eller bergvärme

3 vanliga driftskostnader för lägenhet

  1. Hemförsäkring
  2. Bostadsrättstillägg
  3. Hushållsel

Det är således vanligt att föreningen eller hyresvärden står för kostnader likt sophämtning, uppvärmning samt vatten och avlopp. 

Vad är en normal driftskostnad för villa?

En normal driftskostnad för en villa eller ett radhus på 150 kvadratmeter ligger i regel på cirka 40 000 kronor/år. Saker som påverkar driftskostnaden inkluderar bland annat hur stor villan är, hur många som bor i villan samt var i Sverige villan ligger. 

Var villan eller radhuset ligger är viktigt då olika kommuner tar ut olika höga avgifter för bland annat vatten, avlopp, el och sophämtning.

Vad är en normal driftskostnad för lägenhet?

En normal driftskostnad för en lägenhet med två rum och två boende ligger oftast på cirka 4 500 kronor per år. Driftskostnaden påverkas främst av hur du lyser upp lägenheten, hur moderna vitvarorna är samt hur ofta du lagar mat. 

Så kan du sänka driftkostnaderna

  • Blockera inte dina element med möbler.
  • Vädra snabbt med korsdrag i stället för att lämna dina fönster öppna under en längre tid.
  • Skaffa ett grenuttag som du stänger av alla elprylar med. TV-apparater och mobilladdare drar nämligen ström även när de inte används.
  • Släck alla lampor när du går ut.
  • Se till att dina fönster och dörrar har en bra isolering.
  • Byt till ett nytt och mer energisnålt munstycke i duschen. 
  • Byt ut äldre vitvaror mot nyare modeller.
  • Se över ventilationen.
  • Skaffa en värmepump, för då sparar du 70 % jämfört med om du har direktverkande el i huset.
  • Skaffa solceller, som ger dig kostnadsfri energi så länge det är ljust. Värt att notera är även att du kan sälja all solel som du inte kan nyttja i din villa, och få betalt för det.

Leave a Comment