Hyra lägenhet Stockholm

Att hitta en lägenhet att hyra i Stockholm är inte alltid så enkelt. Det framförallt inte om du vill hyra en lägenhet i Stockholm som ligger i de centrala delarna, det vill säga innanför tullarna. Önskar du även hyra lägenhet i Stockholm som finns tillgänglig ganska omgående blir det hela ännu lite svårare. Däremot är det inte omöjligt att hitta lediga alternativ av hyresrätter, men det gäller att man söker efter lediga lägenheter och bostäder på rätt sätt.

Nedan ger vi dig våra bästa tips på hur du går tillväga för att öka dina chanser om att hitta en bostad att hyra i Stockholm!

Vill du köpa bostad i stället? Jämför bolån nedan för att hitta det som passar dig bäst.

Våra bästa tips för att hitta lägenhet att hyra i Stockholm

Oavsett var du kan tänka dig att bosätta dig i Stockholm råder det ingen tvekan om att bostadsbristen i staden påverkar de bostadssökande på alla olika sätt. Det både de som söker bostadsrätter att köpa och hyresrätter att hyra. Att hyra en lägenhet i Stockholm kan därmed vara något svårt. Samtidigt finns det en hel del knep du kan ta till och saker du kan tänka på för att det hela ska bli lite lättare:

1. Ställ dig i bostadskö

Det första du bör göra då du har bestämt dig för att hitta en lägenhet att hyra i Stockholm är att ställa dig i Bostadskö. Denna bostadskö gäller för dig som är ung vuxen, det vill säga mellan 18-25 år. Detta gör du genom att besöka Bostadsrättsförmedlingen i Stockholm.

Genom att placera dig i denna bostadskö är du inte bara med i den bostadsfördelning som gäller för att få tillgång till förstahandskontrakt. Utan genom att stå i bostadskö ökar du även dina chanser om att få tilldelning av en bostad i och med att en plats i kön kan ge dig förtur på bostadsmarknaden. Med det sagt kan du slippa den ofta årslånga väntan på att få tillgång till en lägenhet i Stockholm!

2. Sök efter bostäder på olika plattformar

Något som framförallt är en fördel för dig som önskar hyra en lägenhet i Stockholm är att det idag finns en uppsjö av olika plattformar där du kan se över en samlad lista av tillgängliga hyresrätter. Utöver Blocket – där allt fler väljer att lägga upp annonser om lediga lägenheter att hyra – finns det även plattformar och portaler som Bostadslistan.se, Bostadshub.se, Bostadsportal.se, Hyrabostad.se, osv.

På dessa sajter kan du snabbt och smidigt gå in och söka på lediga bostäder i alla olika delar av Stockholm, bland annat. Därmed slipper du ta kontakt med olika hyresvärdar och bostadsägare i onödan, utan kan istället direkt få en överblick över vad du har att välja på och vad som kan passa dig.

3. Vänd dig till privata hyresvärdar – hyra andra hand Stockholm

Det har länge talats om att andrahandskontrakt och avtal med en privat hyresvärd är något som man bör undvika till största möjliga grad. Detta är dock något som inte riktigt stämmer idag. Idag finns det nämligen en uppsjö av olika privata hyresvärdar som kan tänka sig att hyra ut sitt boende till en bostadssökande, som erbjuder både trygga och smidiga lösningar.

Trodde du att de flesta bostäder som ligger ute för uthyrning på marknaden ägs av stora företag trodde du alltså fel. Och att det skulle vara det enda “passande” alternativet är också fel. Hyr du en lägenhet av en privatperson får du som hyresgäst ofta lite mer svängrum, samtidigt som avtalen ofta kan anpassas mer och göras mer flexibla. Som hyresgäst till en privat hyresvärd kan ni ofta även få en bättre relation.

3. Ansök om studentbostäder i Stockholm

Har du planerat att börja plugga i Stockholm? Då kan du ansöka om att hyra en studentbostad. Detta är inte bara fördelaktigt då studentbostäderna är specifikt anpassade och utformade efter studenter. Utan detta innebär även att du som bostadssökande kan öka dina chanser om att faktiskt få tillgång till en hyresbostad i tid.

Studentbostäder är nämligen endast tillgängliga för studenter. Trots att utbudet av dessa kan vara rätt begränsat i en stad som Stockholm, i och med att efterfrågan är så pass hög, kan en studentbostad vara lättare att få tag i än någon annan form av lägenhet att hyra. Är du student och är i behov av att hitta boende finns det specifika bostadsköer för studenter.

4. Sprid ordet om att du söker lediga lägenheter

Ett annat väldigt bra tips är att utnyttja de sociala medier som finns att vända sig till idag. Att lägga upp ett inlägg på Facebook, Instagram eller någon annan social kanal där du annonserar om att du söker ledigt boende i Stockholm. Detta är något som allt fler väljer att göra idag, och det just för att sådana inlägg många gånger leder till att man kan hitta en ledig hyreslägenhet Stockholm. Du kan även förmedla ditt sökande till familj, vänner, bekanta och andra i din närhet för ytterligare spridning.

5. Dela lägenhet i Stockholm med andra

Om du har svårt att hitta tillgängliga bostäder och lägenheter i Stockholm kan det vara smart att se över lediga alternativ i form av delade bostäder. Att bo tillsammans med andra behöver inte alltid vara en nackdel, utan snarare tvärtom kan det vara en fördel då du är ny i staden och kanske inte känner så många.

När du söker efter lediga lägenheter då du vill hyra bostad Stockholm får du ofta även upp fler alternativ om du kan tänka dig att dela bostad med andra än om du vill bo ensam. Delar du boende med andra är priset ofta lägre, vilket innebär att du kanske kan bo lite större än tänkt? Har du ingen kompis att flytta in med (eller hos) kan du söka efter kollektiv eller hyresvärdar som söker inneboende.

6. Var flexibel i dina sökningar

Att ha höga krav och vara väldigt kräsen då man är på jakt efter olika alternativ av lägenheter uthyres Stockholm är sällan särskilt fördelaktigt. Vi förstår att man kanske önskar ha det på ett visst sätt eller i ett visst område, eller att bostaden ska vara av en viss storlek. Men, i en stad som Stockholm kan man inte alltid få som man vill. Framförallt inte när det kommer till bostäder.

För att öka dina chanser om att hitta tillgängliga bostäder och lägenheter att hyra överhuvudtaget bör du alltså gå in med en öppen inställning. Ju mer flexibel du är i dina sökningar och desto mer du kan tänka dig att “gå utanför dina ramar” desto större är chanserna att du hittar ledig lägenhet Stockholm rätt snart.

Vanliga frågor

Hyra lägenhet i Stockholm – vad ska jag tänka på?

Att hitta lediga lägenheter i Stockholm är inte alltid så lätt. För att öka dina chanser om att hitta tillgängliga bostäder rätt omgående rekommenderar vi att du ställer dig i bostadskö, breddar dina sökkriterier, ser över andrahandskontrakt och delade boenden, annonserar om att du söker hyresbostad, samt använder dig av olika bostadsplattformar.

Kostnad hyresbostad i Stockholm – vad kostar det?

Beroende på vilken typ av boende du söker efter kommer hyran för bostaden att variera. Att hyra en bostad i Stockholm kan kosta allt mellan 1000kr/ mån till 20000kr+/ mån – här är bland annat område, läge, storlek, skick, kontrakt och tillgängligheter avgörande för hyran.

Vad anses vara en skälig hyra?

Vad som anses vara en skälig hyra kan variera väldigt från en bostad till en annan. Idag finns det dock regleringar som avgör vad som anses vara en skälig hyra för en lägenhet – där är bland annat frågan om hyresrätt kontra bostadsrätt, samt andrahandskontrakt kontra förstahandskontrakt avgörande.

Köpa lägenhet Stockholm – skillnaden mellan att köpa och hyra en lägenhet?

Om du köper en lägenhet får du en helt egen bostad som du äger och bestämmer över på egen hand, det dock till ett högre pris. Trots att du då du hyr en lägenhet betalar en viss månadshyra (som endast går direkt till bostadsägaren) innebär en hyresbostad mindre ansvar, mindre insats och mer flexibilitet.