Så skriver du ett ansökningsbrev till hyresvärda

Det är en bra idé att skriva ett ansökningsbrev till olika hyresvärdar. Men hur kommer det sig, och hur skriver du ett ansökningsbrev till en hyresvärd egentligen? De frågorna och fler svarar vi på nu.

Ett ansökningsbrev till hyresvärdar kan liknas vid att ansöka om bolån när man ska köpa bostadsrätt, något du kan göra nedan.

Vad är ett ansökningsbrev för hyresvärdar?

Ansökningsbrev för hyresvärdar fungerar ungefär som ett CV exempel, fast du vill i detta fall inte imponera på en arbetsgivare utan en hyresvärd. Du ska alltså övertyga hyresvärden att du förtjänar att bo i lägenheten med hjälp av ett proffsigt och väl utformat ansökningsbrev för hyresvärdar.

6 tips för hur du skriver bra ansökningsbrev för hyresvärdar

  1. Läs igenom bostadsannonserna noggrant.
  2. Skriv en unik ansökan utan klichéer.
  3. Anpassa innehållet i ansökan till bostadsannonsen. 
  4. Inkludera gärna en bild på dig och eventuell medsökande.
  5. Håll det kort. 
  6. Inkludera gärna en referens. 

Nedan pratar vi mer om de tips vi precis nämnt i större detalj.

Läs mer: Gratis inneboende kontrakt

1. Läs igenom bostadsannonsen noggrant

Innan du lägger ned tid på att skriva ett ansökningsbrev ska du försäkra dig om att du verkligen vill ha lägenheten du ser på bostadsannonsen. Du ska även försäkra dig om att du uppfyller alla krav som ställs.

Så om du vill bo i en bostad med djurförbud, då får du inte heller ha något husdjur. Att skriva ansökningsbrev för hyresvärdar som refererar till bostadsobjekt du inte ens kan bo i är inget annat än slöseri med tid för alla parter.

2. Skriv en välformulerad ansökan

När du skriver ditt ansökningsbrev ska du se till att berätta:

  • Varför du förtjänar att få hyra lägenheten.
  • Vem du är och vad du gör. Det är nämligen bra att förtydliga att man kan betala hyran.

Du ska även se till att undvika klichéer likt ord som rökfri och ordningsam, då de orden riskerar att betraktas som lite opersonliga.

Summa summarum; var ärlig och förklara varför du passar bäst som hyresgäst och uppge även hur hyresvärden kan kontakta dig.

3. Visa att du läst bostadsannonsen

Varför ska hyresvärden lägga tid på att läsa din ansökan om du inte lägger tid på att anpassa ansökningsbrevet?

Det är alltså en bra idé att göra hyresvärden glad genom att kommentera saker i bostadsannonsen i din ansökan, så att hyresvärden förstår att du läst den. 

Ett brev där du säger det här: 

“Vilken fin lägenhet ni har på Gråstigen 5, den är jag intresserad av. Jag har fast jobb och en hög lön så jag kommer absolut ha råd att betala hyran.”

Är inte helt åt skogen, men särskilt intressant att läsa och annonsanpassat är det inte. 

Att säga så här är en betydligt bättre idé:

“Lägenheten på Gråstigen 5 tycker jag passar mig då jag inte har några djur och garanterar att respektera ordningsreglerna. Det vill säga de regler som bland annat förtydligar att det ska vara tyst efter 22 och att man måste säga till i god tid innan eventuell fest.

Det faktum att lägenheten är möblerad är också en bra sak. Detta då jag ändå inte har några egna möbler just nu medan jag studerar.” 

Nu blev det detaljerat, personligt och unikt, precis som det ska vara.

Läs mer: Hyreskontrakt gratis mall

4. Inkludera en bild

Att ha med en bild på dig och eventuell medsökande är alltid en bra idé. Detta då din ansökan således blir mer personlig.

5. Var kortfattad

Hyresvärden bryr sig sannolikt inte om du gillar att orientera eller om du spelar padel på fritiden. Inkludera allt som har med bostaden och din lämplighet att få hyra bostaden i din ansökan. All övrig information ska du skippa.

6. Ha med en referens

Att ha med en gammal lärare eller en arbetsgivare som referens är alltid en bra idé. Detta då de kan intyga att du har de egenskaper som du säger att du har. Värt att tänka på är att du inte ska skriva ned referensens kontaktuppgifter i ansökan, utan skriva “lämnas på begäran”.

Din referens kommer sannolikt inte vara din referens länge till om allehanda hyresvärdar ringer upp henne i onödan. 

Läs mer: Så fungerar fastighetsbeteckning

Leave a Comment