Köpa Lägenhet Stockholm – Vad bör du tänka på?

Att köpa eller sälja en lägenhet är en av de största sakerna man gör i livet. Hur stort det än är och hur spännande det kan vara är det dock aldrig roligt att göra en misslyckad lägenhetsaffär, det oavsett om det gäller ens första lägenhet eller ens sista. Det spelar inte heller någon roll om affären går ut på att köpa eller sälja en bostad.

I den har guiden kommer vi att fokusera på just “köpa lägenhet Stockholm tips”. Det vill säga, tips och råd som kan vara användbara när du ska köpa lägenhet i Stockholm. Det finns nämligen vissa saker som är lite extra bra och viktiga att ha i åtanke inför ett lägenhetsköp, framförallt då du funderar på att ge dig in i en budgivning i Stockholm.

Köpa bostäder Stockholm

Det finns många lägenheter och andra bostäder till salu i Stockholm. I vissa fall är utbudet så stort att det kan kännas som en hel djungel. Kanske vet du inte var eller hur du ska börja för att hitta ett passande alternativ för dig. Därmed kan “Stockholm köpa lägenhet-bubblan” verka svår att komma in i – med våra tips nedan blir det förhoppningsvis lättare!

Steg 1 – Köp lägenhet budget

Innan du börjar gå på olika visningar för att hitta passande bostadsrätter bör du sätta upp en budget. Marknaden för bostad Stockholm kan nämligen innebära skyhöga, ibland helt orimliga, priser, som också snabbt kan gå upp ännu mer i pris.

För att slippa besvikelsen då du gått på en visning som skulle kunna vara ditt drömhem, för att sen inse att du inte har råd med just det köpet är det smart att se över just din budget och hur högt pris du kan lägga vid en möjlig budgivning. Att se till så att du har ett lånelöfte hos din bank innan du ens börjar du börjar titta på lägenheter och bostadsrätter är också bra.

Kontantinsats lägenhet

När vi ändå är inne på budget och lägenhetsköp är en annan smart grej att räkna ut hur mycket du kan lägga som kontantinsats till din nya lägenhet. Har du redan en bostadsrätt som du ska sälja i samband med det nya köpet rekommenderar vi dig att du får den värderad. Då kan du på ett ungefär veta hur mycket pengar du kommer att få för den vid försäljning, som du därmed kanske kan lägga på en ny bostadsrätt.

Om du är helt ny på “köpa bostadsrätt Stockholm”-marknaden kanske du inte vet vad kontantinsats är. En enkel förklaring är att kontantinsats är den del av bostadspriset (15%) som du måste ha möjlighet att finansiera på egen hand, det vill säga utan att låna. Detta är ett krav som Finansinspektionen (FI) har på bankerna, som därmed har ett krav på dig som köpare. Detta innebär i sin tur att du inte får låna mer än 85 % av köpbeloppet för bostaden. Även det är bra att veta om!

Steg 2 – Tydliga krav på Stockholm bostad

Nästa tips i processen om att köpa bostad i Stockholm är att se över vilka krav du har på din nya lägenhet. Här gäller det dock också att försöka få ett grepp om vilka krav du kan släppa på och kompromissa med. Oftast handlar dessa krav om lite större saker i en bostad, såsom balkong, antal rum, tvättmaskin, våningsplan, läge och så vidare. Här är det alltså viktigt att du bestämmer dig för vad du absolut vill att din nya lägenhet ska leva upp till, samt att du tänker på vad du kan tänka dig att vara utan.

Inspireras till att köpa lägenhet i Stockholm

För att få en bild av detta kan du googla på sidor som Bostadsförmedlingen Stockholm, Hemnet Stockholm och Booli stockholm – där kan du hitta inspiration för att få en tydligare bild av vilka krav som är viktiga och inte för dig. På dessa sidor kan du även få en överblick över vad lägenheter i det område du söker bostad kostar, samt se vad som ligger ute just nu.

Steg 3 – Dags att gå på visningar

Det är egentligen nu det roliga börjar. När budget är satt och krav bestämda kan du börja gå på visningar av lägenheter du är intresserad av. Att gå på visningar är otroligt viktigt då det är på visningen som du får den riktiga bilden av och känslan för en bostad. Alla bostadsrätter kan se fina ut på bild, men så kan det visa sig att de inte alls såg ut så i verkligheten.

Därför är det viktigt att gå på visning innan du lägger ett bud. Se till att du under visningen känner efter lite extra – kan detta bli ett hem som passar dig? Kommer du trivas? Varför, varför inte? På visningar kan du även ställa frågor om lägenheten till mäklaren. Genom att gå på fler visningar kan du också jämföra olika lägenheter.

Steg 4 – Lär känna din nya bostadsrättsförening

Har du hittat en lägenhet som du kan tänka dig att köpa? Woho, grattis! Innan du bestämmer dig för att lägga bud eller ge dig in i en köpprocess bör du dock se till att ta reda på så mycket du kan om bostadsrättsföreningen, och det gällande allt.

Detta är inte bara en viktig aspekt då det är föreningen som avgör om du som bostadsrättsinnehavare blir godkänd som medlem i föreningen eller inte. Trots att det är du kom köper bostadsrätten så är det bostadsrättsföreningen som äger fastigheten som lägenheter ligger i – de bestämmer alltså det mesta.

Ha koll på stadgarna

Utan framförallt är en kontroll av bostadsrättsföreningen viktig då olika föreningar har olika regler – dessa kan du läsa om i bostadsrättsföreningens stadgar. Har du inte gjort det innan ett möjligt köp kommer du inte veta vad du skriver på, och inte heller vilka förväntningar föreningen har på dig som medlem. Se även över föreningens ekonomi så att du har koll på din årliga avgift och vad den går till.

Steg 5 – Besikta lägenheten

I Sverige finns det en lag som säger att du som köpare av en lägenhet (eller annan bostad) har en så kallad undersökningsplikt. Detta innebär alltså att det är du som har ansvaret om att upptäcka uppenbara fel. Dolda fel har däremot inte du ansvar över, utan där är det säljaren som är ansvarig – detta i upp till två år efter försäljningsdatumet.

Teckna en försäkring

Vid uppkomst av fel i en bostad bör köparen reklamera felet så fort som möjligt. Det är därefter säljarens ansvar att kompensera till köparen för felet. Om felen är allvarliga kan köpet avbrytas, det då om felen upptäcks i god tid. Det är med andra ord smart att kontrollera så att det inte finns några varken dolda eller uppenbara fel. Du kan även teckna en “dolda fel-försäkring” för ökad backup.

Steg 6 – Ta hjälp av mäklare

Att ta hjälp av en mäklare vid köp av lägenhet är inte ett måste. Samtidigt bidrar det många gånger till en tryggare och smidigare affär, det speciellt om du är helt ny på bostadsmarknaden. “Lägenhet Stockholm köpa”- tänket är nämligen inte alltid så lätt att hålla koll på eller sätta sig in i själv.

Har du då en mäklare som du kan vända dig till vid frågor och funderingar, för tips eller råd kan det underlätta väldigt. Mäklarens uppgift är ju trots allt att se till så att både köparen och säljaren är nöjda med affären, samt att köpet och processen är transparent.

Vanliga frågor – köpa lägenhet Stockholm

Var ska man köpa lägenhet i Stockholm?

-Det beror helt på vad för typ av lägenhet du söker och var du vill bo. Har du barn eller djur kan det vara smart att välja ett område lite utanför centrala Stockholm, medan du som ska plugga eller arbeta i stan utan tvekan kan få ut mycket av att bo centralt. Självklart är prisbilden och tillgängligheten avgörande.

Vad är skillnaden mellan en bostadsrätt och en hyresrätt?

-När du bor i en hyreslägenhet hyr du lägenheten från någon annan – då är hyresvärden ansvarig för allt med lägenheten. I en bostadsrätt är det du själv som har allt ansvar då det är du som äger hela lägenheten, både på gott och ont.

Ska jag hyra eller köpa en lägenhet i Stockholm?

-Vill du bli en del av på bostadsmarknaden och köpa en bostad som du själv kan bestämma över krävs det att du köper en lägenhet. Trivs du istället bra med att bo i någon annans lägenhet, och inte lägger så mycket vikt i att kunna bestämma allt själv kan du lika gärna hyra en bostad i Stockholm.

Hur hitta lägenhet till salu Stockholm?

Idag finns det mängder av sajter, plattformar, forum och hemsidor du kan vända dig till för att se över vilka lägenheter som ligger ute för försäljning i Stockholm. Beroende på var, hur och när du vill köpa lägenhet i Stockholm kan dock valet av plattform eller tjänst variera.