Allt om fastighetsbeteckning

Vad är fastighetsbeteckning? Just denna fråga är det rätt många som ställer sig, inte minst i samband med att man själv ska bli en del av fastighetsmarknaden genom att köpa en egen bostad. Har man själv inte gett sig in i detta förut är så självklart inte helt lätt att veta vad alla olika begrepp och uttryck innebär.  

När du ska ge dig in på bostadsmarknaden är det viktigt att jämföra bolån, för att hitta det bästa för dig.

“Hur hittar man fastighetsbeteckning?” är också en vanlig fråga hos många. Nedan går vi igenom allt du vill (och bör) veta om fastighetsbeteckning, vad det är, vad det innebär och hur du hittar det, samt ge tydliga exempel så att du verkligen förstår!

Vad är min fastighetsbeteckning?

För att svara på frågan “vad är min fastighetsbeteckning” måste du veta vad en fastighetsbeteckning är, samt vad det innebär och varför det finns.  

Vad är fastighetsbeteckning?

Varje fastighet har en egen beteckning, så som Göteborg Kungälv 15 eller Stockholm Marevik 23. Upplägget för en fastighetsbeteckning är alltså (i de flesta fall): områdesnamn, namnet på trakten (eller ett valt namn för en stad) och blocknummer. Är fastigheten avdelad från den ursprungliga fastigheten kan beteckningen även innehålla ett kolon och ett enhetsnummer.

Om detta gäller så syftar fastighetsbeteckningen måste gånger till fastigheter i form av en tomt, en del av en sjö, en äng eller liknande. Detta framförallt om enhetsnumret är väldigt högt. De som bestämmer om och avgör hur en fastighetsbeteckning ska se ut är Lantmäteriet. 

Vad betyder fastighetsbeteckning?

Att man använder sig av olika fastighetsbeteckningar beror på att det är en form av nummerordning som gör att man lättare kan hålla koll på och skilja alla olika fastigheter i Sverige åt. Något som i sin tur underlättar arbetet för både Lantmäteriet i sig, för olika kommuner och landsting, för mäklare, samt för bostadsägare och möjliga köpare vid försäljning. 

I och med att alla olika fastigheter i Sverige har en unik fastighetsbeteckning kan man med detta nummer både hålla reda på och reda på väldigt mycket.  Detta är framförallt viktigt för Lantmäteriet som ansvarar för att mäta upp och dela in mark i de olika fastigheterna, något som sedan sparas i Fastighetsregistret. 

Fastighetsregistret kan man sen använda om man skulle behöva komplettera informationen med uppgifter från Skatteverket, kommunen eller liknande. Registret är även bra då det gör att du på ett så smidigt sätt som möjligt kan ta reda på och se över var en fastighet ligger, hur stor den är, vilka rättigheter den har, vilken kategori den tillhör i samt vem som äger den. 

Hur hittar man fastighetsbeteckning?

Så hur gör man för att hitta fastighetsbeteckningen på en viss fastighet? 

Fastighetsbeteckning bostadsrätt/ lägenhet

Äger du en fastighet i form av en bostadsrätt kan du hitta fastighetsbeteckningen genom att kolla i köpehandlingarna, i årsredovisningen för din bostadsrättsförening eller hos föreningens styrelse. 

Värt att veta om är dock att beteckningen för en bostadsrätt inte ser ut på samma sätt som den beteckning vi gav exempel på ovan. Utan bostadsrätter får istället ett specifikt lägenhetsnummer tilldelat av Skatteverket, samt ett tillhörande nummer från bostadsrättsföreningen

Detta gäller även då du vill hitta fastighetsbeteckningen för en lägenhet, som sen år 2009 också kan kallas för ägarlägenhet. I och med denna beteckning räknas lägenheter idag till kategorin fastigheter, vilket alltså även innebär att de måste ha en fastighetsbeteckning. Hyr du en hyresrätt kan du oftast hitta fastighetsbeteckningen i hyreskontraktet

Fastighetsbeteckning – hitta online eller via telefon

Andra sätt att ta reda på fastighetsbeteckningen för en viss fastighet är att kontakta Lantmäteriet. Du kan även gå in på deras hemsida och se det officiella fastighetsregistret för Sverige. Om du redan har koll på fastighetsbeteckningen och vill ta reda på vem som äger fastigheten kan du kontakta Lantmäteriet per mail eller telefon, alternativt ringa till kommunen.

Fastighetsbeteckning adress och karta

Du kan även besöka Metria Fastighetsök online och ange en adress. På så sätt får du fram beteckningen för fastigheten som ligger på den adressen. Vill du ha ytterligare information är det möjligt, men då behöver du betala för extra tjänster. 

Via Lantmäteriets funktioner för kartsök och ortnamn kan du ange vissa sökord för att därigenom få reda på fastighetsbeteckningen. Hitta.se och Eniro är också sidor du kan använda om du vill söka på en adress och få fram beteckningen. Skulle du vilja kan du även köpa Lantmäteriets fastighetskarta – där har du alla fastigheter med fastighetsbeteckning. 

Vanliga frågor om fastighetsbeteckning

Vad är fastighetsbeteckning bra för?

Fastighetsbeteckningar är nödvändiga då de bidrar till en viss struktur och ordning i registret. De måste även finnas för att visa vem/ vilka en fastighet ägs av, samt för att ge uppgifter om detta. Beteckningarna underlättar och skapar ordning och reda helt enkelt. 

Vem bestämmer de olika fastighetsbeteckningarna?

Det är Lantmäteriet som bestämmer vad fastighetsbeteckningen på alla olika fastigheter ska vara i och med att de är dessa som ansvarar över och håller koll på registret. Lantmäteriet utgår dock från en specifik mall när de bestämmer fastighetsbeteckning; områdesnamn, traktens namn och blocknummer, samt ibland även ett kolon följt av ett enhetsnummer. 

Behöver jag fastighetsbeteckningen om jag ska sälja min fastighet?

Det finns inget krav på att du måste veta om din fastighetsbeteckning då du ska sälja din fastighet eller bostad. Däremot kan det göra försäljningen enklare. I beteckningen kan man nämligen hitta värdefull information om fastigheten, som i sin tur kan underlätta försäljningen. 

Kan jag hitta fastighetsbeteckning på Skatteverket?

Du kan inte själv söka efter och hitta fastighetsbeteckningen på Skatteverket. Dock kan du hitta annan relevant information om fastigheten som kan vara bra att veta om. Fastighetsbeteckningen kan du söka upp via Lantmäteriet eller genom att använda dig av olika tjänster och sidor online. 

Behöver jag min fastighetsbeteckning vid ansökan om bygglov?

Ja! Vid ansökan om bygglov är det nödvändigt att du har koll på din fastighetsbeteckning. Detta då kommunen med hjälp av beteckningen kan kontrollera om den specifika fastigheten får beviljat bygglov eller inte, samt om det finns en speciell orsak till beslutet.