Tyngdtäcke för bättre sömn och avkoppling

Sömn är en viktig del av vårt välbefinnande och hälsa. Men i dagens hetsiga vardag där vi ska pussla ihop arbete, privatliv och fritid kan det vara svårt att hitta rätt verktyg för att förbättra vår sömnkvalitet och få den vila vår kropp och huvud behöver.

Ett sådant verktyg, som visat sig bli ett populärt inslag hos många svenska hushåll är tyngdtäcket. Men hur kan detta bidra till bättre sömn och avkoppling? Låt oss ta reda på det!

Vad är ett tyngdtäcke och vad är fördelarna

Ett tyngdtäcke är, som namnet antyder, tyngre än ett genomsnittligt och klassiskt täcke vi är vana vid. Det innehåller förutom stoppning små glas- och plastkulor som jämnt fördelar vikten över hela kroppen. Denna extra vikt sägs ge en lugnande, djuptryckseffekt som liknar en kram eller massage.

Forskning har nämligen visat att ett tyngdtäcke kan ha flera positiva effekter på både fysiskt och psykiskt välbefinnande. Bland annat kan tyngdtäcken bidra med att:

  • Minska stress och ångest: Tyngdtäckets tryck kan skapa en känsla av säkerhet och lugn, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer som lider av ångest eller för de som upplever tillfällig stress och vill varva ned.
  • Förbättrad sömnkvalitet: Genom att efterlikna en terapi som stimulerar beröringssinnet samt muskel- och ledsinnet, kan ett tyngdtäcke bidra till att öka produktionen av sömnhormonet melatonin och minska stresshormonet kortisol. Detta kan resultera i en djupare och mer vilsam sömn och vara ett hjälpmedel för de som lider av sömnsvårigheter.
  • Komfort: Även om det idag saknas tydliga medicinska fakta kring huruvida tyngdtäcken kan hjälpa personer med till exempel ADHD, demens eller intellektuell funktionsnedsättning, är det många som upplever att de finner lugn och tröst i det konstanta trycket som ett sådant täcke tillhandhåller.
  • Bättre humör: Genom att främja en djupare sömn och minska stress kan tyngdtäcken bidra till att humöret förbättras. Detta eftersom sömnbrist och stress är två faktorer som ofta bidrar till humörsvängningar och depression.

Det är viktigt att notera att även om många individer finner lindring av sömnbesvär, eller får ett förbättrat välmående, kan resultaten variera mellan olika personer. Det är alltså kanske inte ett recept som passar alla, men väl det fungerar kan det vara ett bra verktyg för att få bukt på eventuella stress eller sömnrelaterade problem.

Så väljer du rätt vikt

Även om tyngdtäcket ska ha en viss tyngd för att ge den där omfamnade och mysiga känslan, är det viktigt att hitta ett som passar ens personliga komfort, behov och kroppsvikt. Bara för att täcket är tyngre, innebär det inte alltid att det kommer passa just dig.

En rekommendation hos många återförsäljare är att välja ett tyngdtäcke som väger mellan 10-15 procent av din egna kroppsvikt. För dig som däremot har svårare sömnproblem, eller lider av mycket ångest, kan ett täcke som väger upp emot 15-20% av din kroppsvikt vara ett bättre alternativ.

För dig som är nybörjare rekommenderas det även att använda täcket under kortare perioder för att vänja sig vid tyngden. Till exempel en stund innan du somnar, eller lägga det över axlarna. Därefter kan du öka användandet successivt.

Tyngdtäcke barn

På grund av det ökade intresset för tyngdtäcken, finns det idag tyngdtäcken för såväl vuxna som barn. Tyngdtäcke barn kan vara till stor hjälp för att få barnet att komma till ro inför nattens sömn och kan också hjälpa till att lindra eventuell värk och minska oroskänslor.

Eftersom barn har en mycket mindre kroppsyta än vuxna behöver man i stället för kroppsvikt utgå från barnen ålder vid valet av rätt täcke. Det är även viktigt att inte använda ett tyngdtäcke på barn under 3 år, eftersom de kan ha svårt att själva lyfta bort det om det skulle hamna ovanför huvudet. De generella riktlinjerna för barn är följande:

  • Barn 3-4 år: 3 kg
  • Barn 5-6 år: 5 kg
  • Barn 7-14 år: 7 kg

Skötsel och rengöring av tyngdtäcke

På grund av sin funktion, kräver tyngdtäcken lite mer omvårdnad än ett vanligt täcke. De flesta tyngdtäckena går idag att tvätta i maskin på 60 grader men får dock inte centrifugeras för hårt. De får heller inte torktumlas eller strykas, och ska efter en tvätt också sträckas ut i längd och bredd.

Vissa fabrikat går även att kemtvätta, så länge det görs med mildare kemikalier. Önskar man däremot en helt kemikaliefri rengöring går det även att hänga ut täcket i minusgrader eller lägga det direkt i snön – ett husmorsknep som tar död på många kvalster och bakterier. För fler husmorstips – tveka inte att läsa våra andra artiklar på sajten. Som till exempel hur du blir av med stopp i handfatet på bästa sätt!