Om du bor i en bostadsrätt är det lite av ett måste att ha ett bostadsrättstillägg, som även kallas för bostadsrättstilläggsförsäkring. Men vad är ett det egentligen, och varför är det en bra idé att skaffa ett sådant?
Det pratar vi mer om i den här artikeln, som är en heltäckande resurs med information som rör allt som har med bostadsrättstillägg att göra.
Vad är ett bostadsrättstillägg?
Ett bostadsrättstillägg är ett tillägg som du skaffar ovanpå din vanliga hemförsäkring. Tillägget täcker skador på själva lägenheten, vilket inte en vanlig hemförsäkring gör. För att få ersättning vid brand och/eller vattenskador är ett bostadsrättstillägg ett måste för bostadsrättsägare.
Läs mer: Så fungerar ett inneboendekontrakt (gratis mall!)
Du kan skaffa ett bostadsrättstillägg på 2 sätt
1. Som ett tillägg i din hemförsäkring
Det är vanligast att man tecknar ett bostadsrättstillägg som ett tillägg ovanpå den vanliga hemförsäkringen. Ett bostadsrättstillägg kostar i regel cirka 200 kronor per år, och notera att du måste teckna dig för tillägget själv. Det finns inga garantier för att din bostadsrättsförening eller ditt försäkringsbolag kommer ihåg att påminna dig om det.
2. Som ett kollektivt bostadsrättstillägg
Det är fortfarande ovanligt, men samtidigt vanligare än förut att föreningar tecknar ett kollektivt bostadsrättstillägg där alla medlemmar inkluderas per automatik. En tydlig fördel med denna lösning är att föreningen blir försäkrade om att alla medlemmar verkligen har ett tillägg på hemförsäkringen.
Det finns även nackdelar med denna modell. För det första kan du gå miste om helkundsrabatter hos ditt eget försäkringsbolag, för det andra måste allt i regel gå via styrelsen, och för det tredje blir det svårt att gå vidare med försäkringsbolagets beslut via Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om du blir missnöjd.
Detta då ARN gör undantag för obligatoriska gruppförsäkringar, som ditt bostadsrättstillägg faktiskt är i det här fallet.
Att tänka på innan du byter till ett kollektivt bostadsrättstillägg
- Kan du kontakta föreningens försäkringsbolag direkt eller måste allt gå via styrelsen? Det är smidigast att du själv får möjlighet att kontakta det försäkringsbolag som ansvarar för ditt bostadsrättstillägg. Att gå via styrelsen är omständligt, i synnerhet om man inte har en bra relation med alla styrelsemedlemmar.
- Är den kollektiva försäkringen bättre eller sämre än det bostadsrättstillägg som ditt försäkringsbolag erbjuder? Se till att jämföra maxersättningen, samt om du får ersättning för läckande tät- och ytskikt och om det finns krav på kvalitetsdokument för badrummet, för att exempelvis kunna få ersättning vid vattenskada.
- Hur ofta kommer föreningen att kunna byta försäkringsbolag? Om föreningen du är medlem i har rätt att byta försäkringsbolag utan ditt medgivande kan du få ett sämre skydd, helt utan förvarning. Du blir således tvingad att lita på att styrelsen vet hur man gör professionella upphandlingar, vilket kan vara riskfyllt.
- Har föreningens försäkringsbolag bra kundservice?
- Känns det acceptabelt att du inte längre kan gå till ARN, och få ditt ärende prövat hos dem?
Ska du ha ett bostadsrättstillägg?
Vi rekommenderar att du skaffar ett bostadsrättstillägg, då det skyddar dig vid exempelvis brand och/eller vattenskador som kan kosta hundratusentals kronor att återställa om du inte är rätt försäkrad.
Är det värt att vara dubbelförsäkrad?
Du kan skaffa två bostadsrättstillägg om du vill; ett från ditt eget försäkringsbolag och ett från föreningens gruppförsäkring om din förening erbjuder en sådan. Om du är dubbelt försäkrad kan du i teorin få en högre ersättning om de båda tilläggen är kompatibla med varandra.
Mer specifikt kan du få en ersättning på exempelvis 200 000 kronor från ditt eget bolag, medan föreningens bolag ersätter dig med 200 000 kronor till. Men som vi sa tidigare, kontrollera noggrant att försäkringarna kan användas tillsammans, för annars riskerar du att slänga pengar i sjön.