Så fungerar ett inneboendekontrakt (gratis mall!)

Att hyra ut en del av sin bostad har blivit ett allt vanligare fenomen. I synnerhet i storstäder där bostadsbrist råder. Men vad är egentligen ett inneboendekontrakt, och hur ska ett inneboendekontrakt, eller hyreskontrakt för inneboende vara utformat? I den här artikeln reder vi ut alla frågetecken.

Planerar du köpa bostad? Jämför bolån nedan för att hitta det bästa lånet just nu.

Kostnadsfri mall för inneboendekontrakt

Måste man skriva kontrakt när man skaffar inneboende?

Det är frivilligt att skriva ett inneboendekontrakt med den person som flyttar in, men vi rekommenderar att du gör så. Med ett inneboendekontrakt skapas tydliga regler om vad som gäller, både för dig och den inneboende. Ett inneboendekontrakt är en billig försäkring för att undvika tvister.

Det kan vara svårt att veta exakt vad man bör inkludera i ett inneboendekontrakt, och ibland kan det uppstå meningskiljaktigheter mellan de två parterna gällande innehållet. Det kan vara klokt att konsultera en expert för att se till att avtalet är korrekt och för att medla mellan parterna.

Detta på samma sätt som man bör ta hjälp av en företagsmäklare för att utforma ett avtal när man ska sälja eller köpa företag. Besök www.iamgrowth.se för att läsa mer om hur en företagsmäklare kan hjälpa i dessa situationer.

5 saker som bör finnas med i ett hyreskontrakt

  1. Den hyrestid som gäller. Till exempel: Frida har rätt att vara inneboende fram till 2024-01-01.
  2. Den hyra som gäller. Till exempel: Månadshyran ligger på 4 200 kronor inklusive värme, vatten, sophämtning och bredband.
  3. Den uppsägningstid som gäller. Till exempel: Den uppsägningstid som gäller för den inneboende ligger på 3 månader.
  4. Om en deposition har betalats in. Till exempel: Kalle tog emot en deposition på 5 000 kr, som betalas tillbaka till Frida vid utflyttning.
  5. Om hyresgästen ska få tillgång till gemensamma utrymmen. Till exempel: Frida har rätt att nyttja 100 % av det lilla förrådet.

Måste min hyresvärd godkänna inneboendeavtalet?

Inneboendeavtalet, eller hyreskontraktet för inneboende behöver inte godkännas av din hyresvärd. Men det är viktigt att du bor kvar i bostaden om du tecknat ett inneboendeavtal. Om du själv inte bor kvar är det i stället fråga om andrahandsuthyrning, som hyresvärden kan behöva godkänna.

Läs mer: Om du bor tillsammans i ett samboförhållande kan det vara en bra idé att teckna ett samboavtal.

Hur kan man säga upp ett inneboendeavtal?

Det är viktigt att man säger upp inneboendeavtalet skriftligt och i tid. Om du säger upp ditt inneboendeavtal muntligt finns det inga hårda bevis på att avtalet är uppsagt. Om inget annat avtalats är det en månads uppsägningstid som gäller för en hyresvärd, och tre för en inneboende.

3 thoughts on “Så fungerar ett inneboendekontrakt (gratis mall!)”

    • Hej,

      Om du scrollar upp lite på sidan så hittar du en knapp där det står “Ladda ner”. Klicka där och så laddas mallen ner automatiskt som en PDF.

      /Lägenhet.nu

      Reply

Leave a Comment