8 sätt att spara ihop till kontantinsatsen

En lägenhet kan kosta miljontals kronor, och då man i princip alltid måste ha en kontantinsats på minst 15 % av lånebeloppet kan det vara svårt att ha råd till sin drömbostad. 

Av den anledningen presenterar vi här 8 enkla sätt at spara pengar, så att du snabbare kan finansiera kontantinsatsen.

De 8 bästa sätten att spara till kontantinsatsen

  1. Samla dyra lån och krediter.
  2. Skapa och driv en affiliatewebbsida eller ett annat extrajobb.
  3. Sluta röka eller snusa.
  4. Förhandla upp din lön.
  5. Säg upp dyra tjänster du inte behöver.
  6. Sätt upp en budget.
  7. Undvik lyxkonsumtion.
  8. Spara pengar regelbundet.

Nedan pratar vi mer om de tips som precis nämnts i större detalj.

Läs mer: Så fungerar det med kontantinsats.

1. Samla lån och krediter

Genom att ta ett så kallat samlingslån där du bakar ihop lån med hög ränta, kan du spara stora summor pengar varje månad. Räntesatsen på mindre lån, eller så kallade SMS-lån, ligger i regel på cirka 35 % medan ett samlat lån ofta har en ränta på cirka 7,5 %. 

2. Skaffa en affiliatewebbsida 

Att skaffa en affiliatewebbsida är en bra idé, för då kan du tjäna pengar på att förmedla vidare kunder till webbsidor såsom Netonnet eller Gymgrossisten. Du väljer själv vilken nisch du vill verka inom, och det du behöver är främst en webbsida och tid nog att skriva mycket texter. 

Allt som allt kostar det cirka 1 000 kronor per år att driva en affiliatewebbsida, så risken är relativt låg medan potentialen att tjäna pengar är stor. Värt att notera är att det är tidsödande att skapa material till en affiliatewebbsida, så det är populärt att outsourca textförfattandet till en content writer-byrå såsom SEOTexter.se

Som alternativ till att skapa en affiliatewebbsida är traditionella extrajobb såsom cykelbud och tidningsutdelare också populära. 

3. Sluta använda tobak

Som Nicorette förtydligar sparar du över 1 100 kronor per månad på att sluta röka, medan du i genomsnitt sparar cirka 900 kr per månad på att sluta snusa. Det finns alltså stora pengar att spara genom att sluta med tobak, och allt du behöver är en rejäl viljestyrka.

4. Försök få en högre lön

Oavsett var du jobbar skadar det inte om du påtalar för chefen att du förtjänar en högre lön. Peka på dina styrkor och be ödmjukt så maximerar du dina möjligheter att få en löneförhöjning. Att arbeta mycket övertid är också ett bra sätt att tjäna extra pengar till kontantinsatsen.

5. Säg upp digitala tjänster du inte behöver

Netflix, HBO Nordic, Disney + och Spotify är fyra digitala tjänster som tillsammans kostar omkring 400 kronor per månad. Förslagsvis ska du säga upp dem, för att i stället lägga de pengarna på din kontantinsats.

Värt att notera är att appen Anyfin fungerar bra för att ta reda på vilka abonnemang du har, samt för att säga upp abonnemang du känner att du inte längre behöver.

6. Sätt upp en budget

Att skapa en budget är alltid en bra idé, oavsett om du ska spara ihop till kontantinsatsen för en bostad eller inte. Det är här viktigt att du sätter upp tydliga spenderingsmål för bland annat nöje, resor och restaurangbesök, och därefter håller dig till dessa.

Tips: I undantagsfall kan du låna till kontantinsatsen.

7. Spendera inte pengar på lyxprodukter

Dyra resor och dyra kläder är två exempel på produkter som du kan vara utan, åtminstone så länge du sparar till kontantinsatsen. Tänk på att nyckeln till att spara mycket pengar ofta ligger i att sätta stopp för onödiga utgifter, och inte bara på att tjäna mer pengar.

8. Sätt upp sparmål

Om du vill köpa ett hus för 2 000 000 kronor, då ligger kontantinsatsen på 300 000 kronor. Du måste i detta fall spara cirka 8 300 kronor per månad i tre år (300000/36=8333), för att således ha råd till kontantinsatsen inom ett rimligt tidsspann. 

Värt att lägga märke till är att du bara behöver spara drygt 4 100 kronor per månad (300000/36/2=4166) om du och din sambo eller partner ska köpa en bostad tillsammans.

Leave a Comment