Så fungerar det med lägenhetsnummer

Om du bor i en lägenhet så har du ett lägenhetsnummer. Men vad är det, och varför måste man ha ett lägenhetsnummer egentligen? Detta svarar vi på i den här artikeln.

Planerar du köpa bostad? Jämför bolån nedan.

Vad är ett lägenhetsnummer?

Ditt lägenhetsnummer berättar vilken våning du bor på, samt var på våningen lägenheten finns. Lantmäteriet har information om alla nummer till alla lägenheter i Sverige, och de samarbetar med SCB för att de ska kunna få fram statistik om de som bor i området. Lägenhetsnumret har alltid 4 siffror.

Måste lägenhetsnumret ha 4 siffror?

Din lägenhet kan ha flera lägenhetsnummer, men det officiella numret som är registrerat av Lantmäteriet innehåller alltid 4 siffror. Din hyresvärd eller din bostadsrättsförening kan ha tagit fram egna nummer, men Lantmäteriets nummer är det officiella numret på din lägenhet.

Var hittar man sitt lägenhetsnummer?

Lägenhetsnumret hittar du alltid precis utanför din lägenhet. Skatteverket har beslutat att ditt lägenhetsnummer alltid måste finnas tillgängligt på ytterdörren, på postfacket, vid entrén eller i kontraktet. Det är vanligast att du hittar ditt lägenhetsnummer i kontraktet och på kanten av ytterdörren.

Vilken statistik tar SCB fram med mitt lägenhetsnummer?

SCB analyserar alla lägenhetsnummer i Sverige för att kunna kartlägga hur folk bor, och hur bostäderna är utformade. Den information de samlar in används bland annat för att man ska kunna kartlägga levnadsstandarden och demografiska förändringar i ditt bostadsområde.

All statistik som samlas in av SCB är anonym, och kan inte användas för att röja din identitet.

Exempel på lägenhetsnummer från Lantmäteriet

  • Lantmäteriets lägenhetsnummer kan till exempel vara 1202.
  • De två första siffrorna beskriver vilket våningsplan som gäller. 10 är bottenplan eller en halvtrappa upp, medan 11 och 13 är en respektive tre trappor upp. 09 är källare eller annan lägre våning.
  • De två sista siffrorna är löpnummer för din lägenhetsdörr. Löpnumret räknas från vänster till höger, det vill säga medsols. 01, 02, 03, 04 och så vidare är det som gäller.

Om du har nummer 1202 bor du på andra våningen, och du har en lägenhet till vänster om dig. 

Exempel på lägenhetsnummer för bostadsrättsföreningar

Alla bostadsrättsföreningar måste föra ett register över alla bostäder i föreningen. Bostadsrättsföreningens lägenhetsnummer måste vara unikt, och består i regel maximalt av så många lägenheter som det finns i föreningen. Om det är 198 lägenheter som gäller, kan ditt nummer inte vara högre än så.

En vanlig beskrivning av lägenhetsnummer för bostadsrätter lyder: Lägenhet nummer 73 i BRF Hattefnatten.

Du hittar i regel detta lägenhetsnummer på avgiftsavin, eller i överlåtelseavtalet för din lägenhet. Du kan även ringa eller maila till styrelsen för att få reda på vilket nummer på lägenheten du har.

Vad är mitt lägehetsnummer?

Ditt nummer till lägenheten hittar du oftast utanför dörren, oftast på dörrkarmen.

Leave a Comment