Enligt de regler som gäller får du endast låna till 85 % av kontantinsatsen. Det betyder att du måste betala minst 300 000 kronor kontant om du köper en bostad för 2 miljoner kronor. Notera att du inte heller kan baka in kostnader för lagfart och pantbrev i ditt bostadslån.
Med ett kontantinsatslån, som egentligen är ett privatlån eller ett lån utan säkerhet, kan du finansiera hela din bostad. Men det finns saker som du ska tänka på innan du lånar, och dessa pratar vi mer om i den här artikeln.
Hur kan man låna till hela kontantinsatsen?
Eftersom du bara kan låna till 85 % av bostadslånet av en bank, kan du finansiera resten av bostadsköpet med ett privatlån. Privatlånet kan du teckna dig för på samma bank, men om det inte är möjligt kan du ta ett kompletterande privatlån på en annan bank i stället.
Du har i detta fall två typer av lån. Ett bostadslån med en ränta på cirka 1,3 till 2 procent, där bostaden agerar säkerhet. Utöver det har du ett privatlån utan säkerhet som i regel har en ränta på 7,5 %.
Får man alltid låna till kontantinsatsen på samma bank?
Du får ofta ta ett privatlån för att finansiera hela ditt bostadsköp, men ibland kan banken säga nej. Alternativt kan de välja att bara låta dig finansiera delar av den återstående summan med hjälp av ett privatlån. Olika långivare har olika riktlinjer för vad som gäller med kompletterande privatlån.
Tumregeln säger: Har du en god ekonomi är det ofta inga problem att ta ett privatlån på samma bank för att finansiera hela bostaden.
Så tar du ett lån till kontantinsatsen
1. Ta reda på hur mycket du måste låna
Det är alltid 15 % som gäller för kontantinsatsen, exklusive kostnader för lagfart och pantbrev. Nedan ger vi dig ett exempel.
Kalle tar reda på vad kontantinsatsen ligger på
Kalle köper ett hus för 2 miljoner kronor. Kontantinsatsen ligger i detta fall på (2000000*0,15=300000) 300 000 kronor, det vill säga 15 % av slutpriset.
Om Kalle betalar mer respektive mindre för bostaden höjs respektive sänks kontantinsatsen, men den ligger alltid på 15 % av slutpriset.
2. Jämför långivarnas erbjudanden
Många långivare erbjuder kontantinsatslån, så att du kan låna till din handpenning. Det är alltid en bra idé att jämföra lån på en låneplattform, då de samarbetar med många långivare som tvingas tävla om att ge dig det bästa lånet. Utöver detta delar långivarna på en kreditupplysning.
3. Tänk på det här när du jämför privatlån
- Måste du låna till lagfart och pantbrev? Om du behöver göra det måste du ta ett större kontantinsatslån.
- Behöver du pengar för att köpa möbler? Om ja, behöver du ta ett större kontantinsatslån.
- Välj en passande återbetalningstid. Det kan vara en bra idé att välja en lång avbetalningstid på privatlånet, så du har råd att betala tillbaka båda lånen.
- Jämför alltid den effektiva ränta som gäller för lånet. Detta då den effektiva räntan inkluderar alla lånekostnader likt aviavgifter och uppläggningsavgifter. Betala gärna dina lån med autogiro för att slippa fakturaavgifterna.
4 saker att tänka på innan du tar ett lån till kontantinsats
- Räkna ut vad din boendekostnad blir. Du måste ha tillräckligt med pengar för att kunna betala dina lånekostnader efter att du betalat för boendekostnader såsom uppvärmning, el, vatten och avlopp samt sopor.
- Kartlägg dina inkomster. Ta reda på hur mycket du tjänar idag, och hur mycket du tror att du kommer att tjäna i framtiden.
- Ta reda på om du kan spara till ditt kontantinsatslån. Du får lägre fasta utgifter i din nya bostad om du sparar till ditt kontantinsatslån. Men om du behöver flytta direkt är ett kontantinsatslån en bättre idé.
- Räkna in kostnader för amortering. Enligt det statliga amorteringskravet måste du amortera 1 % om ditt bolån ligger på mellan 50 och 70 % av slutpriset, och 2 % om ditt bolån ligger på över 70 procent av slutpriset.
Svar på vanliga frågor om att låna till kontantinsats
Du måste alltid betala en kontantinsats på 15 % av försäljningspriset, så det är omöjligt att låna till bostad utan kontantinsats. Enligt svensk lag får ingen köpa bostad utan att betala för kontantinsatsen. Du kan dock ta ett kontantinsatslån för att täcka kontantinsatsen.
Du behöver inte betala någon insats för ett kontantinsatslån. Detta då kontantinsatslån egentligen är ett privatlån, eller ett lån utan säkerhet. Det är alltid en bra idé att ta ett bolån för att täcka de första 85 procenten av lånet, för att därefter komplettera med ett kontantinsatslån.
Ett kontantinsatslån har i regel en ränta på mellan 5 och 10 %. Medianen ligger på cirka 7,5 %.
Ett bolån har i regel en ränta på mellan 1,4 och 2 %. Medianen ligger på cirka 1,75 %.