Även om du äger din bostadsrätt finns det regler som du måste tänka på, innan du hyr ut den. I den här artikeln upplyser vi dig om alla bestämmelser gällande bland annat vilken hyra du får ta ut, samt vikten av att följa bostadsrättsföreningens stadgar.
10 saker att tänka på när du hyr ut din bostadsrätt
- Säkerställ att du får hyra ut lägenheten.
- Bestäm vilken hyra som ska gälla för hyresgästen.
- Marknadsför din lägenhet för potentiella hyresgäster.
- Skriv andrahandskontrakt med inventarieförteckning.
- Notera alla eventuella skador.
- Låt hyresgästen flytta in.
- Du kan behöva skatta på dina hyresinkomster.
- Betala avgiften till föreningen.
- Ha kontakt med grannarna.
- Se till att någon går på styrelsemötet i ditt ställe.
Nedan pratar vi mer om de saker som nämnts ovan i mer detalj.
1. Se till att du verkligen får hyra ut din bostadsrätt
Din bostadsrättsförening måste godkänna att du hyr ut lägenheten i andra hand. Regler för vad som gäller för andrahandsuthyrning finns bestämt i bostadsrättsföreningens stadgar samt i Bostadsrättslagen. Som tumregel får du inte hyra ut din bostadsrätt om du inte har giltiga skäl för det.
Om du vill hyra ut din lägenhet för att tjäna pengar får du i regel ett nej från din bostadsrättsförening, men såväl flytt på grund av studier som flytt för att du vill prova ett nytt jobb brukar vara fullt godtagbara anledningar till att hyra ut lägenheten i andra hand.
2. Bestäm vilken månadshyra som ska gälla
När du hyr ut din bostadsrätt får du inte ta ut hyr mycket i hyra som helst. Hyran måste nämligen vara skälig, och endast täcka driftkostnad och bankkostnader (lån och amortering). Om hyresgästen anser att du tar ut en för hög hyra har denne rätt att skicka in en överklagan till hyresnämnden, med mål att få en hyressänkning.
3. Marknadsför din bostadsrätt
Ta fina bilder på din bostadsrätt och lägg upp dem tillsammans med en bra beskrivning på köp, sälj samt uthyrnings-sajter som Blocket.se. Facebook Marketplace och Facebookgrupper är också bra marknadsföringsplatser, där du kan uppmärksamma att du hyr ut din bostadsrätt.
4. Skriv andrahandskontrakt med hyresgästen
Det är extremt viktigt att du som hyresvärd ser till att upprätta ett andrahandskontrakt samt en inventarieförteckning. Det är nämligen du som hyr ut lägenheten som ansvarar för att hyresgästen betalar hyran samt inte för en massa oväsen sent på kvällarna.
Du som hyr en bostadsrätt ska även tänka på att skaffa en bra hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Det tillägget kostar bara några hundralappar om året, och medför att du får ett heltäckande skydd mot skador som kan uppstå i en bostadsrättsförening.
5. Skaffa ett besiktningsdokument
Uppmärksamma vilka skador din lägenhet har, och för in det i ett protokoll som hyresgästen godkänner. Det är standard att i detta fall inkludera foton så att du kan styrka vilka skador som fanns innan hyresgästen tillträder respektive då hyresgästen flyttar ut.
6. Hyresgästen flyttar in
När hyresgästen flyttar in är det viktigt att ger henne de nycklar du skrivit i kontraktet att du ska ge henne. Utöver det får du aldrig ta dig in i lägenheten med en reservnyckel utan att fråga om lov först, då hyresgästen nu har full nyttjanderätt. Om du vill ha rätt att äntra lägenheten oanmäld måste du föra in en sådan klausul i hyreskontraktet.
7. Du kan behöva skatta för hyresintäkterna
Som privatperson har du rätt att tjäna 40 000 kronor per år skattefritt från inkomster från din bostad. Om du tjänar mer än 40 000 kronor årligen på att hyra ut din lägenhet måste du skatta 30 % för den del av vinsten som överstiger det beloppet.
Detta enligt de regler som Skatteverket tillämpar gällande andrahandsuthyrning.
8. Betala eventuell avgift till föreningen
Som bostadsrättsinnehavare är det du som står för eventuella avgifter till föreningen samt avgifter för el, internet och dylikt. Närmare bestämt ska du betala de löpande räkningarna, förslagsvis med hjälp av den hyra du får in av hyresgästen varje månad.
9. Håll kontakten med dina grannar
Det är en bra idé att lämna dina kontaktuppgifter till dina grannar, så att de kan höra av sig om någonting inte är som det ska. Om din hyresgäst exempelvis är högljudd om kvällarna får du då möjlighet att säga till hyresgästen på skarpen innan styrelsen blandar sig in i leken.
10. Se till att någon går på styrelsemötet
Om du vill ha full koll på vad som händer i bostadsrättsföreningen är det en god idé att låta någon gå på styrelsemötet i ditt ställe. Notera att en fullmakt krävs för att den andra personen ska kunna företräda dig på mötet.